Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

Mi-17 till Sverige??

Helikoptrar av typ Mil-17 har figurerat lite varstans. Bland annat har USA för ISAFs räkning sonderat terrängen att köpa upp till 20 Mi-17 för användning i Afghanistan. Detta då ryssarna hade en teknologiutveckling på sina Mil-helikoptrar under Sovjetunionens äventyr i regionen. I dagarna har Ryssland dessutom levererat ett paketförslag på 21 stycken Mi-171 till afghanska flygvapnet. Mi-171 är exportvarianten av Mi-8AMT.

Dessutom har flera länder köpt helikoptrar typ Mil-17. Senast nu Thailand där man (enligt engelska wikipedia) fick tre Mi-17 till priset av en Black Hawk. Polska flygvapnet har köpt 5 nya Mi-17 i september för användning i Afghanistan, USA har “gett” fyra Mi-17 till Pakistan. Och nu, i onsdagens Norrbottens Kuriren, kunde man läsa att två Mi-17 ska till Nordic Battle Group, NBG. Enligt Kuriren är det kroatiska Mi-17 men ursprungslandet är Ryssland.

Mi-17 är en riktig arbetshäst, den kan ta 26 soldater (plus tre i besättning), mer än dubbelt så många som Black Hawk. Samt för att inte tala om att plattformen haft tio års erfarenhet i Afghanistan, 1979-1989. Men Sverige ska väl göra allt bakvänt, sista stora helikopterköpet var 20 MBB, men för samma summa hade man kunnat köpa 100 surplus AH-1 Huey Cobra (men det gick ju inte av politiska skäl).

En kul grej är att Mi-8/171 inofficellt benämns som strids-transport, en parallell till AC-130, AC = Attack-Cargo.

Nordic Battle Group får kroatiska helikoptrar

Filed under: Försvarsmakten, rysk teknologi, Sverige

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: