Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

M-1978 (KOKSAN)

Jaha då har Nord-Korea kört igång igen, och visst de har kärnvapen. Men de har också upp till 500 långräckviddiga artillerisystem. Ett av dessa är M-1978 (KOKSAN). Koksan efter orten där den första observationen av systemet gjordes. Koksan är brutal form av bandkanon/bandhaubits (påminner delvis om de ryska kvartershaubitsarna som användes i Berlin 1945) med eldrörskaliber på 17 cm och en eldhastighet på 1-2 granater i minuten. Systemet har en skottvidd på 40-50 kilometer beroende på ammunition (bas-flödes, reatil etc). Chassit är från T-55/T-62 och enheterna har ingen överbyggnad (allt öppet för väder, vind och splitter).

Enligt en artikel hos globalsecurity ligger Söul inom räckhåll för dessa långräckviddiga system. Det innebär att system typ M-1978 Koksan teoretiskt kan attackera Söul med 2000-4000 granater per minut eller per två minuter. Säg för enkelhetens skull 2000-4000 granater per fem minuter(om man vill ha uthållighet). Det kan noteras också att Nord-Korea uppskattas ha 11 000 eldrörsluftvärnsenheter enligt ryska wikipedia.

Det finns en modfiering av systemet som går unde beteckningen 1989 M. Systemet finns i Nord-Korea och Iran. Iran erhöll ett trettiotal system under kriget mot Irak, och använde dessa för att bekämpa de bakre områden hos irakierna. Enligt engelska wikipedia finns systemet baserat utefter DMZ på koreanska halvön.

Filed under: Artilleri, Nord-Korea, rysk teknologi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: