Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

Ivan Gren=Tapir++=Mistral-

Det är mycket prat om fartyg typ Mistral som oroar folk och fä kring Östersjön. Dessvärre är detta bara halva sanningen då ytterligare fartyg med landstigningsförmåga samt helikoptrar byggs. Bloggen Observationsplatsen har sköna bilder på fartyg av klassen Ivan Gren. Det fina med Ivan Gren är att två är under bygge av i nuläget planerade fem enheter. På ryska Wikipedia beskrivs Ivan Gren, projekt 11711, som en förädling av projekt 1171 Tapir (NATO-kod Alligator). Alligator byggdes i 14 exemplar under Sovjet-tiden och finns fortfarande i Svarta-havs-flottan (3 exemplar) och i Stilla-havs-flottan (1 exemplar). Det är dock oklart om resterande är skrotade eller bara i malpåse. Engelska Wikipedia påstår att vissa Alligatorer användes i kriget mot Georgien 2008.

Tapir/Alligator är ett stort landstigningsfartyg (BDK) med en kapacitet på upp till 20 medeltunga stridsvagnar samt omkring 300 soldater eller 47 trupptransportfordon och 300 soldater eller 52 lastbilar samt 300 soldater.

Ivan Gren är också i klassen stort landstigningsfartyg (BDK) med en kapacitet på 13 tunga stridsvagnar samt 300 soldater eller 36 stridsfordon samt 300 soldater. Fartyg av typen Ivan Gren kommer att beväpnas med raketartilleri (Grad) samt marina attack-transport-helikoptrar av typen Ka-29. Ka-29 tar 16 soldater samt kan beväpnas med attackraketer samt pansarvärnsrobotar med mera. Tre artilleripjäser kommer också att ingå i beväpningen av Ivan Gren.

Det kan noteras att Mistral hamnar i klassen över Ivan Gren i rysk klassificering. Mistral går under klassen “universellt desantfartyg” (UDK) och Ivan Gren som “stort desantfartyg” (BDK).

Filed under: Försvarsmakten, rysk teknologi, Ryssland, VMF

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: