Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

Örlogen vid Otjamtjira 2008

Under femdagarskriget 2008 fokuserades nästan all uppmärksamhet på 58:e ryska armén som mosade Georgiens sex brigader. Intressanta händelser som att en rysk flottstyrka var i strid för första gången sen 1945 kom i bakgrunden. Det råder lite olika bud om vad som hänt men de verkar som om de georgiska patrullbåtar som fanns hade svårt att hävda sig mot ryska flottan. Speciellt under den amfibieoperation som Ryssland utlöste mot den lilla kuststaden Otjamtjira den 10:e augusti. Där råkade den ryska operationen bestående av minst två korvetter, ett landstigningsfartyg typ Tapir/Alligator samt ett landstigningsfartyg typ Ropucha ut för ett gäng georgiska patrullbåtar (varav två med sjömålsrobotar i okänd status). Det hela slutar med att en georgisk enhet sänks av sjömålsrobotar (två Malakit) samt en annan skadas (av en luftvärnsrobot typ Osa-M) och att de övriga tre retirerar.

Genom den ryska amfibieoperationen landsattes minst 500 soldater i Otjamtjira. Dessa är sen med och säkrar hamnstaden Poti, där ytterligare georgiska fartyg förstörs vid kajen. Längre upp efter kusten fanns den tunga robotkryssaren Moskva.

Engelska wikipedia påstår att fyra tusen man landsattes i Georgien vilket tyder på fler landstigningsfartyg och engelska Wikipedia påstår att följande landstigningsfartyg var involverad i amfibieoperationer mot Georgien den 10-11 augusti 2008.

Stort landstigningsfartyg Saratov av typ Tapir (NATO-kod Alligator).
Stort landstigningsfartyg Jamal av typ Ropucha I.
Stort landstigningsfartyg Caesar Kunikov typ Ropucha I.
Litet landstigningsfartyg vid namn Koida.

Dessutom deltog jagaren Smetlivi av typ Kasjin, tre antiubåtskorvetter Kasimov, Povorino och Suzdalets av typ Albatross, korvetten Mirage av typ Nanutjka, minsveparna Zjukov och Turbinist av typ Natja samt robotsvävaren Samum av typ Bora och lite till.

Sjöstriden den 10:e augusti rapporterades också i rysk teve som just sjöstrid. Och i nedanstående ryska teve-inslag bekräftas att minst två landstigningsfartyg deltog, nämligen ovan nämnda Saratov och Caesar Kunikov. Mellan 2.01 och 4.40 ges en datoranimering över stridens förlopp. I övrigt diverse klipp av ryska örlogsfartyg

För övrigt var Otjamtjira platsen för en drabbning mellan ryska- och turkisk-abchasiska styrkor 1877.

Filed under: rysk politik, Ryssland, VMF

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: