Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

Pimp my BTR!!

Ryska Federationen satsar på landstigningsfartyg (Ivan Gren, Mistral) men även på de som ska åka med dessa fartyg nämligen marininfanteriet. Observationsplatsen pekar på att dessa styrkor får en ny variant på stridsfordonet BMP (BMP-3F) samt självgående artilleri 2S31 Vena.

Men marininfanteriet får också en ny modell av den gamla trotjänaren BTR-80, nämligen BTR-82. BTR var ett billigt pansarskyddat transportfordon som gav den sovjetiska soldaten nån form av splitterskydd och bidrog till den omfattande mekaniseringen av sovjetiska styrkor. BTR-60/70 hade sina brister men man får inte glömma att många svenska soldater satt i obepansrade terrängbilar och bandvagnar (först med surplusfordon i form av BMP och MTLB från forna DDR fick många svenske skyttesoldater ett sjysst splitterskydd).

Den nya varianten av BTR-82 har genomgripande förbättringar som ny beväpning i form av 30 mm kanon eller 14,5 mmm tung ksp, stabiliserat torn, starkare motor, dag-natt-sikte, bättre sikt för föraren etc. Fordonet är billigare att producera än sina västerländska motsvarigheter och marininfanteriets BTR-82 är naturligtvis amfibisk.

Inslag på engelska från RT om BTR-82

Filed under: rysk teknologi, Ryssland, VMF

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: