Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

Tung Stalinorgel M1989

Apropå raketartilleri-komplex typ BM-30 Smerch (Smerch=Tromb) i Syd-Ossetien bör man betänka att detta är ett tungt raketartilleri-system som får Stalinorglar modell VK2 att verka mossiga. Detta av två orsaker, dels är kalibern på raketerna 30 cm och dels räckvidden, upp till 90 km. Samt, den momentana eldkraften från en divisionseldstöt med BM-30 är i saftigaste laget och ska man dunka på mera än så är taktiska kärnvapen nästa steg.

BM-30 kan avfyra ett antal olika raketer bl.a. kluster-raket (med anti-personella minor), kluster-raket (stridsvagnsminor), kluster-raket (5 st guided anti-tank i stil med Bofors Bonus), termobarisk stridsspets typ 9М216 «Волнение» m.m.

En hel salva (12 raketer) klaras av på 38 sekunder, omladdning 20 minuter, grupperingstid 3 minuter, upp-bröstning 1 minut. Den nya generationens komplex av typ Tromb (9A52-4 Tornado) kan omgruppera medans raketerna är i luften på väg mot målet. Tornado är monterad på en lastbil typ KamAZ men med bara sex eldrör. Dock kan den vara på ingång till VDV.

En kul grej är raketer av typ 9M534 som innehåller en liten UAV/RPV (variant av Tiptjak). Dock har Tiptjak för BM-30 bara en aktionstid på 20 minuter över målområdet.

Eldstöt med tre BM-30.

Reportage från ryska kanalen Ren, ur programserien “Krigshemlighet”.

Filed under: Artilleri, ryska armén, Ryssland

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: