Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

Leopardmördare!!

Observationsplatsen har sjyssta bilder på en farlig motståndare till stridsvagnar, stridsfordon och långsamtgående helikoptrar med mera i form av pansarvärnsrobotbandvagn 9P149 Shturm-S. Modernt pv-robot-system på en billig splittersäker mobil plattform som MT-LB är ingen kul överraskning för en stridsvagnsbesättning.

Dessvärre är detta system bara lillebrorsan, storebror heter 9M123 Krysantemum-S, “Хризантема-С”, och är riktigt otrevlig. Pv-roboten är alltså av typ 9M123 (NATO-kod AT-15 Springer) och plattformen är en tornlös BMP-3.

Krysantemum-C har en räckvidd på 6000 meter, två robotar kan avfyras med nån sekunds intervall, guidningen till målet kan ske med både laser och radar. Typer av stridsspetsar innefattar både tandem anti-tank (genomslag i homogent pansar 1250 mm) och termobarisk. Robothastighet över 400 m/s och banan är spiralformad. Ombord på utskjutningsplattformen finns 15 robotar, besättning två man och BMP-3:an är givetvis amfibisk och NBC-skyddad.

Konstruktionsbyrån KBM uppger på sin hemsida att ett komplex bestående av tre stycken Krysantemum på BMP-3 kan engagera 14 anfallande stridsvagnar och förstöra minst 60% av dessa.

Vidare kan det noteras att skillnaden mellan Krysantemum-S och Storm-S är att den förra är gjord för att besegra nutida och framtida stridsvagnar medans den senare bara är till för redan existerande stridsvagnar.

Dock det bör noteras att båda systemen kan användas, enligt KBM, mot stridsvagnar, stridsfordon, mjuka mål, långsamtgående helikoptrar samt landstigningsfartyg med mera. Detta innebär att systemet fungerar alldeles utmärkt som lätt kustrobot i stil med Rb 17 Hellfire.

Filmklipp från You Tube: Khrizantema Tank Killer System” Voennoe Delo”

Filed under: rysk teknologi, ryska armén, Ryssland, Suomi/Finland, Sverige

3 Responses

 1. Wiseman says:

  Vi hade en trevlig mackapär på 90-talet på försök som benämndes BUP, Bill Under Pansar. En MTLB förseeddes med skylift med ett lavettage med Rbs 56 Bill kopplat till en IR-kamera i vagnen. Genom skyliften kunde man stå väl skyddat och låta det i princip värmelösa lavettaget med tillhörande IR-kamera göra jobbet. Ypperligt, men köptes inte in.

  • brezjnev says:

   Rbs56 är ju som gjort för att placeras på en plattform typ MT-LB. Sen inte förglömmma PvRbbv551 samt LvRbvv701 med Rb70, har för mig att även Bill var tänkt på en “302:a” Men 302:an är dock ingen sjysst smygvänlig profil som tornlösa BMP/MT-LB.
   Det klassiska originalkonceptet är ju pvpjtgb 9031 med huggpipan på höjbar lavett.

 2. Wiseman says:

  Väsande hämnaren med syskon var ju brigadens långsammaste fordon. Ingen större förlust…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: