Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

Plesetsk: Geo-IK-2

Källor inom det kosmisk-militärindustriella komplexet säger till RIA Novosti att den geodetiska satelliten med militära uppgifter Geo-IK-2 inte kan fullfölja sina uppgifter. Satelliten sköts upp i tisdags från kosmodromen i Plesetsk, Arkangelsk län. En annan källa har dock meddelat till RIA att satelliten kan fullfölja sina uppgifter, men bara under en kortare tid. En form av haverikommission har inrättats.

Det var i tisdags den första februari klockan 17.00 rysk tid som Geo-IK-2 startade från kosmodromen Plesetsk. Enligt källor till RIA Novosti kunde inte kontakt etableras med den uppskjutna satelliten ens efter tre timmar. Samt att en eventuell felkälla angavs till att satelliten inte nått planerad bana.

Amerikansk utrustning har observerat att första raketsteget av typ Briz-KM brunnit ut. Frågan är om andra steget av samma typ fungerat. Satellitens bär-raket var av typ Rokot 14A05(modifierad SS-19) och de två extra stegen tagna från medeldistans-kärnvapenroboten RS-18B, benämnda Briz-KM. Rokot har använts i 14 lyckade uppskjutningar.

Den tredje februari meddelar RIA Novosti att satelliten har återfunnits i en oplanerad bana. Mark-kontrollen har kontakt och självtest har genomförts, men satelliten ligger i en så låg bana att solcellspanelerna inte kan försörja satelliten i tillräcklig omfattning. Dessutom räcker inte bränslet i satellitens styrraketer till att att lyfta satelliten till en korrekt bana.

Enligt källor till RIA Novosti:

“Rymd-kosmiska försvarets kommando i Nord-Amerika (NORAD) observerar den ryska kosmiska apparaten i bana med parametrarna: 99,46 inklination, apogeum – 1021 kilometer, perigeum – 369 kilometer. För att arbeta normalt måste satelliten föras in i en cirkulär bana med omkring 1000 kilometer på perigeum

Det här är andra gången på kort tid som en rysk satellituppskjutning går snett, sist var det tre GLONASS-apparater som störtade i havet.

Washington Post: Russia finds missing military satellite

I samband med ofungerande uppskjutning..(på ryska)

Ryska militären förlorade satellit (på ryska)

Filed under: rysk teknologi, Ryssland, Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: