Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

Fästning Brest(-Litovsk)!!

Under november 2010 hade den ryska spelfilmen “Brestskaja krepost” (Fästning Brest) officiell premiär. Filmen är intressant av flera anledningar som t.ex. att det redan gjorts en sovjetisk film om garnisonen Brests kamp mot faschisterna. Uppenbarligen tyckte den ryska “kulturella eliten” att det var dags för en till.

För övrigt tillföll “Fästning Brest” Polen enligt avtal i Riga 1921 efter det polsk-sovjetiska kriget, staden och fästningen är mer känd under namnet “Brest-Litovsk”. Ja och Polen är ett NATO-land nuförtiden. Det är kanske läge att visa den ryska allmogen var skåpet ska stå nu när VK2 blir alltmer avlägset.

Vidare, fästningen blev i Sovjetunionen utsedd till hjälte-fästning och listad tillsammans med hjälte-städer som Leningrad, Stalingrad, Murmansk, Moskva, Sevastopol etc. Gamla segrar putsas upp för att stärka den ryska allmogen, i Sverige gör man tvärtom då “historien är slut” och “det tusenåriga fredsriket” inträtt via svensk fördelnings- och bistånds-politik.

Filmens hemsida finns här och mer om filmen finns på tyska Wikipedia.
På IMDb får filmen betyget 8.1 av 10.

Filmen finns utlagd på You Tube och första delen om 15 min finns häroch hyfsade engelska “subtitles” finns via symbolen CC.

Här finns trailern till filmen.

Filed under: rysk politik, Ryssland

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: