Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

15 februari 1989!!

I Moskva högtidlighölls tidigare i veckan årsdagen av utmarschen ur Afghanistan den 15 februari 1989. Det var denna dag som den sista sovjetiska soldaten i officiell mening lämnade Afghanistan. Siste man på Vänskapens bro över gränsfloden Amu-Darja var befälhavaren för 40:e armén Boris Gromov. Gromov gjorde tre tjänstgöringar i Afghanistan och tilldelades utmärkelsen Sovjetunionens hjälte för Operation Magistral.

På sajten dervishv finns ett fotoreportage från åminnelsen i Moskva om utmarchen där bl.a. legendariske befälhavaren för 345:e gardes-fallskärmsregementet, Valerij Vostrotin, talade. Det var t.ex. soldater ur 345:e som var inblandad i den hårda striden om höjd 3234 under 1988. Vostrotin sårades två gånger i Afghanistan och tilldelades utmärkelsen Sovjetunionens Hjälte och invaldes i ryska Duman 2003.

En kul grej är att båda veteranerna är aktiva inom politiken, Gromov som guvernör i Moskvas län, invald i presidentpartiets högsta råd 2003, trots att han officiellt inte blev partimedlem förrän 2005 med mera. Och 2005 erhöll Gromov utmärkelsen Folkens vänskap från Vit-Rysslands president Lukashenko.

Fotoreportaget på dervishv.livejournal.com.

På sajten combat345.ru finns ett antal foton som härrör från 345:e i Afghanistan.

Filed under: ryska armén, Ryssland, VDV

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: