Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

Sotji Antiterror-2011 + Alfa

Igår avslutades den stora övningen Sotji Antiterror-2011. Övningen är ett led inför olympiaden i Sotji 2014. Den avslutande etappen i övningen involverade FSB:s elitstyrka Alfa. Slutetappen gick ut på att befria en gisslan på det regionala administrationscentret i staden. Även personal från räddningsministeriet och inrikesministeriet deltog. RIA Novosti citerar chefen för övningsledningen, Jevgenij Potapov:

“Huvuduppgiften inför starten av OS 2014 är att uppnå maximal grad av färdighet att möta/hindra hot från terrorister”

Övningens höjdpunkt var befrielsen av gisslan, ett tjugotal personer, inne i en stadens byggnader. Byggnaderna attackerades från tre håll, dels genom landsättning av grupp “A” från helikoptrar på byggnadens tak, dels genom att en specialavdelning säkrade område via vindsutrymmen, dels genom att inrikestrupperna öppnade eld från pansarfordon för att avleda banditernas uppmärksamhet. Banditerna neutraliserades och gisslan fritogs lyckosamt. Under tiden fram till OS 2014 kommer drygt 300 antiterrorist-övningar att genomföras runt om i Ryska Federationen.

Enligt ryska wikipedia har tjugo medlemmar av Alfa stupat i tjänstgöring, de först under stormningen av Amins palats i Afghanistan 1979 och de två senaste i Dagestan och Tjetjenien 2009. Nuvarande organisation är stab plus fem avdelningar, varav en är ständigt baserad i Tjetjenien.

Grupp Alfa på övning i Sotji (på ryska)

Grupp Alfa befriade gisslan
(på ryska)

Filed under: Ryssland

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: