Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

19:e mars ubåtsvapnets dag

Idag den 19:e mars är det traditionsenligt ubåtsvapnets dag i Ryssland. Det var detta datum 1906 som ubåtar blev en självständig klass av stridsfartyg inom Ryska flottan. Den 19:e mars är dagen då imperator Nikolaj II:e via dekret beordrade tillförsel av ubåtsenheter till Baltiska flottan och dagen räknas som ryska ubåtsvapnets födelsedag. Den ryska marinbasen Libau/Liepaja blev plats för Rysslands första ubåtar.

Med anledning av 19:e mars samt att det var 105 år sen dess har det förekommit flera artiklar i rysk media angående ubåtar.

I artikeln Femte generationens atomubåtar plattform för både kryssningsrobotar och ballistiska robotar nämns att femte generationens ubåtar studeras/förarbetas inom nuvarande rustningsprogram som sträcker sig till 2020. Vladimir Popovkin citeras i artikeln:

“Grundarbetet i det nya atomubåts-konceptet utgår från ett gemensamt skrov både för attackubåtar och missilubåtar, därför utförs detta arbete av konstruktionsbyråerna Rubin och Malakit, som har specialiserat sig på strategiska ubåtar och attackubåtar.”

På tidningens ВЗГЛЯД:s hemsida finns en artikel med rubriken “Miljarder på ubåtar”. Underrubriken till artikeln är “Ryssland erkänner behovet av moderna ubåtar med motorer baserat på stängd cykel”. I artikeln framgår att Ryssland mer och mer sneglar på Stirling-motorer och den svenska ubåtsklassen Gotland. I artikeln värderas Sverige som ledande inom anaeroba maskinsystem som kan driva ubåtar i upp till 20 knop i u-läge.

En viss Igor Korotjenko, chef för ett center som sysslar med analys av handel, citeras:

“Ryssland var tidigare intresserad av att köpa licens för starka motorer med stängd cykel från Tyskland, men på senare tid har vårt intresse ändrats till den svenska teknologin.”

I ytterligare en artikel hos RIA Novosti finns följande “Ryssland utarbetar en principiellt ny undervattensubåt”. I artikeln står att läsa om en ubåt med en motor som har stängd kontur, ubåten ska agera i nära havszoner. En amiral på Ryska flottans huvudstab citeras:

“Det pågår arbete med dessa principiellt nya ubåtar med framdrivning av stängd typ, ubåtarna ska agera i kustnära zoner”

Bulava figurerar återigen i artikel hos RIA Novosti “Första skottet med Bulava under 2011 sker från Jurij Dolgoruki i juni”.

Ja, just det Ryssland projekterade och byggde ubåtar under rysk-japanska kriget baserat på erfarenheter av ubåten Delfin som tillfördes ryska flottan 1903. Under 1904-05 byggdes sex ubåtar av klass Kasatka.

Filed under: rysk teknologi, Ryssland, Suomi/Finland, Sverige, VMF

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: