Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

ODKB:s generalsekreterare fördömer dådet i Minsk!!

RIA Novosti meddelar att ODKB, avtalsorganisationen för kollektiv säkerhet, genomfört ett extra sammanträde på grund av bombdådet i Minsk. Det extra mötet genomfördes under tisdagen i Moskva och beskrivs i artikeln “ODKB:s råd genomförde extra session med anledning av terrordådet i Minsk”. Generalsekreteraren för ODKB, Nikolaj Bordjosja citeras i följande artikel “Terrordådet i Minsk bekräftar att terrorismen måste drivas tillbaks”:

“I de mest bestämda ordalag fördömer jag den grymma terrorakten, som genomfördes i Minsk tunnelbana den elfte april och som dödade oskyldiga människor. Mot medborgare i våra stater har begåtts ett svårt brott. Den här sortens omänskliga akter har inget rättfärdigande. Jag uttrycker innerlig medkänsla till de omkomnas nära och kära, sympati och stöd med sårade offer, vår solidaritet med det vitryska folket.”

Enligt RIA Novosti pekar Bordjosja på världssamfundets viktiga kamp mot extremism samt:

“..nödvändigheten att i förlängningen förstärka det kollektiva avslaget mot dess monstruösa utveckling – mot terrorism.”

ODKB:s generalsekreterare Nikolaj Bordjosja har gjort flera uttalanden. Den 17:e mars i år uttryckte han i en artikel på Regnum.ru att NATO:s operativa styrkor i Afghanistan inte gav önskat resultat och att det finns tillräckligt med negativa tendenser avseende tillväxten av extremistiska aktiviteter i Afghanistan. Samt att extremistgrupper av islamiska fundamentalister tränger in i länder i centrala Asien. Den 16:e mars uttryckte Bordjosja att säkerheten i ODKB beror på situationen i Afghanistan, också i en artikel på Regnum.ru.

I februari/mars diskuterade Lukashenko och Bordjosja Vit-Rysslands roll inom ODKB då Bordjosja besökte Vit-Ryssland. Bland annat diskuterades ODKB:s roll vid olika hot, också på en artikel på Regnum.ru.

Länder inom ODKB har också tilldelat förband till en kollektiv snabbinsatsstyrka, KSOR. I denna styrka ingår bl.a. ryska 98:e luftlandsättningsdivisionen och 31:a luftlandsättningsbrigaden, kazakiska 37:e luftlandsättningsbrigaden samt en bataljon marininfanteri, en spetsnaz-bataljon från Vit-Ryssland samt totalt tre infanteribataljoner från Armenien, Krigistan och Tadzjikistan. Till detta kommer ytterligare folk från räddningsministerier och trupper från inrikesministerier samt specialpolisenheter med mera.

Filed under: rysk politik, Ryssland

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: