Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

Kraftigt utökad testverksamhet på Kapustin-Jar!!

Den som såg repriseringen av den sjyssta miniserien “Rymdkapplöpningen” som sändes på SVT i helgen såg namnet Kapustin-Jar dyka upp. Det var från Kapustin-Jar som de första sovjetiskt erövrade V2-raketerna sköts upp i oktober 1947. I år firar Kapustin-Jar 65-års jubileum den 13 maj. RIA Novosti har en artikel om testverksamheten som bedrivs på Kapustin-Jar, “RVSN: nära 90 exemplar av nya vapen ska testas på Kapustin-Jar”. Kapustin-Jar ligger i länet Astrakan och inte alltför långt från storstaden Volgograd (Stalingrad).

Enligt en officiell representant från Ryska Federationens försvarsministerium, Vadim Koval:

“Under 2011 på det Statliga centrala övningsfältet tillhörande Ryska Federationens försvars-ministerium (övningsområdet “Kapustin-Jar”, Astrakhan län)” planeras test av nära 90 exemplar av nya vapen i mer än 200 testkonfigurationer”.

I artikeln nämns att under 2010 genomfördes på Kapustin-Jar test av 20 exemplar av vapen och militär teknologi bl.a. raketkomplexet Iskander-M, Pantsir-S, Tor-M2 och Buk, S-300 och S-400, Smertj samt försök med interkontinentala ballistiska missiler.

RIA Novosti citerar Vadim Koval angående verksamheten under 2010:

“Under genomförandet av dessa uppgifter under året 2010 på testområdet utfördes mer än 350 starter av raketer, raketmål, raketartilleri och överflygningar med flyg. Understödsarbete till specialister från militära delegationer från Algeriet, Azerbajdzjan, Vitryssland, Vietnam, Myanmar och Venezuela genomfördes.”

Kapustin-Jar grundades 1946 och de första erövrade V-2-raketerna sköts upp i oktober 1947. Testområdet har fyra vetenskapliga testavdelningar avseende vapen och militär teknologi: strategiska rakettrupperna (RVSN), luftvärn för VVS, luftvärn för armén och raket- och artiller-trupperna samt center för mät- och matematikberäkningar. Till “Kapustin-Jar” hör ett testområde i Kazakstan, Sarij-Sjagan, för anti-robot-försvar.

Filed under: Artilleri, Kazakstan, Kärnvapen, PVO, rysk teknologi, Ryssland, VVS

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: