Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

Från osnaz till spetsnaz – regementet i Kreml firar 75 år!!

Apropå den stundande Segerparaden den 9:e maj har i anslutning till den firats och högtidlighållits 75:årsdagen för elitstyrkan som skyddar och bevakar Kreml i Moskva, enligt artikeln “Presidentens regemente…” hos RIA Novosti. Styrkan grundades 1936 och kallades då Kremlregementet men heter sen 1993 Presidentregementet. Det var 7:e maj 1936 som en bataljon ur Moskvas osnaz-förband bildade stommen till ett spetsnaz-regemente. Dock, går spåren längre än så, redan 1919 förlades utbildning på kulspruta till Kreml i Moskva då den tidigare vaktstyrkan skickats att förstärka fronten.

Det är soldater ur Kremlregementet som fram till oktober 1993 hade en hederspostering, postering nummer 1, invid Lenin-mausoleet. Numera har förbandet en hederspostering invid den okände soldatens grav i Alexander-trädgården. Förbandet är en del av FSO, den federala bevakningstjänsten, och har status som elitförband samt svarar direkt under Rysslands president-landets högste huvudbefälhavare. Enligt ryska wikipedia består förbandet av följande kompanier 1, 2, 3, 6, 7 och 10, alla kompanier/underavdelningar är inte baserade i själva Kreml utan finns på andra ställen i Moskva.

Osnaz på wikipedia.

Spetsnaz på wikipedia.

Filed under: Ryssland, spetsnaz

2 Responses

 1. Max says:

  Jag har aldrig hört någon kalla Kremlgardet spetsnaz. Fast de är väl inte mindre elit för det.

  Hemma hos Kremlgardet: http://dervishv.livejournal.com/186675.html

  Sedan bara några år tillbaka har de återinfört kavalleri med beriden högvakt inne i Kreml, de brukar rida på torsdagarna. Som en som gjorde lumpen som MP med beriden högvaktstjänst får jag erkänna att de verkar ett strå vassare än vi var.

  http://rt.com/news/kremlin-guard-presidential-regiment/

  • brezjnev says:

   Tack för länken!!

   Elit och elit, jag vet inte så noga:-)
   I texten står i alla fall “spetsialnogo naznacheniya” som kan förkortas spetsnaz. Samt förkortningen “spetsslusjba”, som kan tolkas som specialtjänstförband. Men termen spetsnaz är ju en samlingsbenämning på specialförband i Ryssland. Och kan ju betyda både det ena och andra.

   Skönt att beridna högvakten är kvar, som f.d. pjäsneger föredrar jag dock motoriserat framför hästanspänt:-) Jag såg att i Finland finns det en grupp beridna pjäsnegrer som drar en lättare haubits men inte som högvakt:-)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: