Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

I svenska vatten!! periskopsjuka?!

Apropå uppståndelsen kring fotograferingen av föremålet i Baggensfjärden har flera ryska mediekanaler tagit upp det hela, den längsta artikeln som jag hittat är av Jelena Grisjtjenko på on-line-redaktionen hos “Argumenti i fakti”, “CCCP finns inte mer, men vid stockholmskusten simmar åter en oidentifierad ubåt”. Grisjtjenko nämner i andra stycket U-137, ett stycke som har källangivelse TASS och “ursäkta” den osmidiga översättningen av den långa kommaterade originalmeningen:

“Det har skrivits mycket om icke sanktionerade visiter av sovjetiska ubåtar till svenska kusten under 70-80-talen. En ubåt iakttogs av ett ögonvittne i en sjö nära kusten. Observera följande, att bara en gång har CCCP erkänt att natten till 28:e oktober 1981, den sovjetiska dieselubåten U-137, utförande allmän övning under färd i Östersjön, till följd av felande navigationsutrustning och utvecklande i samband med detta fel i platslokaliseringen, i dålig sikt slogs ur kurs och satte sig på en bank på sydvästlig utlöpare av Sverige.”

I sista stycket skriver artikelförfattaren att frågan om icke-sanktionerade sovjetisk ubåtsvisiter lyftes under Boris Jeltsins tid och att:

“Det kom från rysk sida att presentera all nödvändigt material samt kraftsamla för att denna gång för alltid likvidera denna otrevliga följd av det förgångna”

Artikeln avslutas med raden:

“Sedan tiden för Sovjetunionens upplösning och till denna dag har svenskarna inte mött oidentifierade ubåtar”

Pravda.ru har följande korta artikel “I svenskt vatten simmade oidentifierad ubåt”.

Gazeta.ru har följande korta artikel “I svenska vatten upptäcktes oidentifierad undervattensbåt”.

På radio Svobodas (radio Frihet) hemsida, finns följande artikel “I svenska vatten upptäcktes oidentifierad undervattensubåt”.

Svt.se har följande artikel på sina ryskspråkiga nyheter “Ny “periskopsjuka”, eller?”

I bloggosfören finns bl.a. följande, I svenska vatten upptäcktes undervattensubåt. Bloggaren rasbaba skriver kort om händelsen “I viken Baggensfjärden nära förorten Saltsjöbaden”

Filed under: Ryssland, Sverige

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: