Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

I svenska vatten, del 3, Sveriges komsomol-medlem?!

Apropå sovjetiska ubåtar hittade jag en gammal artikel på Pravda.ru med den trevliga titeln “Svensk komsomolmedlem firar silverjubileum” och datum för publicering var 1 september 2006. Silverjubileum firas liksom i Sverige som i Ryssland efter 25 år, alltså avses 1 september 1981.

Ja, artikeln handlar om den famösa grundstötningen i svenskt skyddsområde av ubåten S-363(U-137) och Pravda.ru nämner flera kul grejer, som man egentligen kunde ha struntat i för att få ett mer vattentätt “case” för sin sak. Hursomhelst, benämningen på S-363 kom i Väst att benämnas “Whiskey-on-the-rocks” då föremålet tillhörde ubåtsklassen 613 som på NATO-slang hade namnet “Whiskey”. På sovjetisk sida hittade man på benämningen “den svenska komsomol-medlemmen”,
(Komsol=kommunistiska unionen för ungdomar, men samtidigt en av industrierna som byggde Whiskey-ubåtar var belägen i staden Komsomol-vid-Amur).

Här är fyra sjyssta citat från artikeln:

“Skandinaverna hade länge och resultatlöst “järnstrukit” sitt vatten och slutligen lyckades svenskarna. En absurd händelse som tyvärr efter slarv av flottan, på plats i en gammal sovjetisk dieslare, förde till dem en länge väntad “liten present”, som uppenbarade sig på ett grund i närheten av en av deras huvudbaser för krigsmarinen. Man lyckades inte fastställa klara onda intentioner, men ombord (från CIA) blev upptäckt standardtorpeder med kärnvapenstridsspets.”

“I juni 2002 på tidningssidor tillhörande “Dagens nyheter”, tidigare statsminister Fälldin avslöjade att sovjetiska ubåten hamnade på svenskt territorialvatten inte på grund av fel utan för att landsätta desanter på kungarikets suveräna territorium…att ryssarna inte för inte bar civila kläder under sina uniformer. Ubåtsmännens civila kläder behövdes för att att efter landstigning kunna utan uppmärksamhet smälta in bland svenska invånare.”

“Och i svenska vatten blev uppenbarat myriader av oidentifierade undervattensapparater, som automatiskt kom att räknas som sovjetiska. Lokala tidningar i efterföljande hysteriska anda lyckades döpa allt till “största sovjetiska militära aktionen riktad mot västeuropeiska stater, sen tiden för Berlinkrisen.”

Mot slutet av artikeln skriver pravda.ru:

“Resultatet av “oktober-jakten” 1982 på ubåtar i Stockholms skärgård meddelades som att minst 6 sovjetiska ubåtar upptäckts, av vilka en lyckats lura in sig och visa sig i direkt synfält från kungliga slottet.”

Apropå silverjubileum, det ska bli kul och se om det dyker upp nån artikel avseende pärljubileum i september.

Filed under: Ryssland, Suomi/Finland, Sverige

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: