Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

K-535 genomför testförberedelser!!!

Ubåten av typ 955 Borei, K-535 Jurij Dolgoruki, gick till sjöss den 14 juni för att genomföra sista förberedelsearbetet inför testskottet med en ballistisk missil typ Bulava i slutet av juni månad. Denna andra etapp i förberedelsearbetet kommer att hålla på till omkring 17 juni. Testskottet från K-535 kommer att vara det första med Bulava från den nya ubåtstypen, alla tidigare 14 testskott har genomförts från TK-208 Dmitrij Donskoj (projekt 951 Akula, NATO-kod Typhoon).

Ubåtar typ Borei kommer att utgöra basen i den ryska ubåtsbaserade strategiska kärnvapenstyrkan efter 2018. Ubåtarna byggs av företaget Sevmasj, som är Rysslands mesta fartygsbyggare(enligt varvet självt) och vars huvuduppgift är att bygga atomubåtar för flottan. Företagets enda varv ligger i Severodvinsk och sysselsätter 25.000 människor. Severodvinsk ligger väster om Arkangelsk vid floden Norra Dvinas utlopp i Vita havet. Severodvinsk hade 2008 drygt 200.000 invånare.

En kul grej är att vikingarna kallade området Bjarmaland och floden Norra Dvina heter på finska Vienanjoki. Området längs Dvina kallas delvis också för “Vita-havs”-karelen och är kulturområde för finsk-ugriska folk.

Jurij Dolgoruki har gått till sjöss, artikel hos Ryska Tidningen.

Filed under: Kärnvapen, Ryssland, VMF

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: