Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

6 augusti 1991 kl. 21:09 Barents hav!!!

Hittade tidigare i samband med missilubåten K-407 “Novomoskovsk” två intressanta operationer, Flodhäst-1 och Flodhäst-2. Och har nu funnit ett eminent inslag om Flodhäst-2 från den ryska telekanalen NTV och dess kuliga teve-serie, SMOTR. Programserien handlar om olika “MÖP-grejer” och det aktuella inslaget sändes årsskiftet 2006/07. Hursomhelst Flodhäst-2 var ett försök att avfyra samtliga 16 missiler i u-läge från missilkryssaren K-407, vilket också gjordes utan problem. K-407 är den första/enda missilubåten som avfyrat alla sina missiler i u-läge.

Inslaget är dock inte textat men drygt 40 sekunder in visas delar av en upptagning gjord från ett följefartyg hur kärnvapenmissilerna drar iväg. Operation Flodhäst-1 skulle starta 6 augusti 1989 ombord på K-84 “Jekaterinburg”, men inställdes p.g.a tekniskt “fel”.

Både K-84 och K-407 har moderniserats och kommer att vara i tjänst till 2021. 2004 testsköts från K-407 den nya ballistiska missilen Sineva. Och för alla konspirationsteoretiker inträffade följande den 19 augusti 1991.

För övrigt kan man notera det sinistra dagen och månaden för de båda operationerna.

Filed under: Kärnvapen, Ryssland, VMF

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: