Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

Ytterligare regemente S-400 till beredskapstjänstgöring!!

RIA Novosti citerar den 22 juli i artikeln “Ett tredje regemente S-400…” chefen för Moskvas rymd-luftförsvar general-löjtnant Valerij Ivanov:

“Ett tredje regemente S-400 “Triumf” inträder i beredskap under detta år, antagligen, mot slutet av året.”

Det nya regementet placeras/grupperas i Svenigorod, väst Moskva, och sen tidigare finns S-400 i Elektrostal och Dmitrov, öst respektive nord Moskva. S-400 är en moderniserad variant av S-300 och har väsentligt förbättrad kapacitet, enligt engelska wikipedia, S-400.. S-400 kan upptäcka mål 40 mil bort och hantera 100 mål och bekämpa 12 mål samtidigt. Mål med smyg-förmåga kan upptäckas på strax under 10 mil. Ryska wikipedia talar om bekämpning av areodynamiska mål på ett avstånd av 40 mil och max höjd 3 mil. Ballistiska mål med maxhastighet på 4,8 km/s kan upptäckas och bekämpas på uppemot 50-60 mils avstånd och max höjd av 6 mil, C-400. Ett bataljon består av 8 robotramper med totalt 32-36 robotar enligt engelska wikipedia. Ryska wikipedia talar om 36 robotar färdiga för användning samt 72 i reserv.

I artikeln “Rymdförsvaret täcker 2/3 av Ryssland” nämns att Valerij Ivanov påpekar att S-500 tas i drift till 2015. Och att det är frågan om en ny generation. Räckvidden för S-500 uppges på ryska Wikipedia vara 15-20 mil längre än S-400.

Hmmm…hur många S-400 behövs för att göra Gotland eller gamla MILO ÖN till “no-fly-zone”!! Ett gäng S-400 på Jokkmokksbasen täcker stora delar av Nordkalotten, dvs även in över Norge och Finland. Sweet…sug på den hårda karamellen alla försvarspolitiker i allmänhet och i försvarsutskottet i synnerhet.

En kul grej är att äldre system, som ersätts av S-400, av typ S-300 omplaceras t.ex. i Leningrads län, “Raket-vapnet i Petersburgs-området förstärks med S-300 Favorit”. S-300 duger till en hel del med tanke på att dess “lilllebror” i form av S-125 plockade ned en amerikansk F-117 och en F-16 i Kosovo-kriget 1999.

Filed under: Kärnvapen, PRO, PVO, Ryssland

2 Responses

  1. Bygdemajoren says:

    Tyvärr har vi alldeles för många JAS-kramare bland den månghövdade skaran av generaler i Sverige för att någonsin skaffa ett långräckviddigt lv-system igen.

    • brezjnev says:

      Tja med tanke på ryska kryssningsmissiler och robotar typ Iskander inte går att jaga med JAS måste förnuftet segra till slut…hoppas jag.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: