Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

Striden om Arktis!!

Apropå Gyllenhaals tips om allvarliga rysk-norska flygincidenter, “Två hemligstämplade norska rapporter”, kan det noteras att Kanada också fått påhälsning i samband med politiska händelser. Den ryska tidningen “Svobodnaja Pressa” (Fri press) har en artikel från 28 februari 2009 om en historia där två kanadensiska jaktplan gick upp och varnade en rysk missilbärare typ Tu-95 “Medved”(Björn), som efter det vände om. Artikelns rubrik är “Dån från ryska bombplan skrämde Kanada”. Enligt artikeln föreslog den kanadensiska försvarsministern att “björnen” koordinerats med hänsyn till ett besök av USA:s president i Ottawa. Japp, som vanligt kör ryssarna med subtila vinkar och budskap.

Sen kan man notera att under många år har USA kört sin “Northern Edge”-övningar i Alaska. I år heter övningen “Northern Edge-2011” och ett fotoreportage finns här. Övningen omfattar 7000 man samt uppemot 150 flygplan från marinen, flottan, nationalgardet och armén. Huvudsyftet är flygsamverkan. I samband med övning “Northern Edge-2008” finns en intervju med chefen för “HuvudStyrelsen för Militär Beredskap och tjänst för Ryska federationens väpnade styrkor”(ГУБП/HSMB), en viss general-löjtnant Vladimir Sjamanov (ni vet han som basar för VDV nuförtiden). Intervjun gjordes i tidningen “Röda Stjärnan” och han citeras för följande i artiklen “Ryska armén beredd att strida i Arktis”:

“Efter det att ett antal regeringschefer utmanat Rysslands deklarerande angående rätten till de rika resurserna i Norra-Ishavets kontintentalsockel, påbörjade HSMB genast ett planeringsarbete avseende militär förmåga hos delar eller grupper av militära styrkor/förband som kan involveras i uppfyllandet av stridsuppgifter i Arktis”.

“…efter denna utmaning har i Alaska redan genomförts en 12-dagars övning “Northern Edge-2008″ i vilken deltog 5.000 soldater, 120 flygplan och flera örlogsfartyg…Att ignorera dessa fakta vid militär planering kommer HSMB sannerligen inte att göra.”

I en annan artikel med samma namn och datum, “Ryska armén beredd att strida i Arktis” (från portalen b-port.com). I den nämns att omplanering kan komma att ske rörande militära styrkor i följande militärområden: Leningrad, Sibirien och Fjärran Östern. Artikeln slutar med följande rad från Sjamanov:

“Enligt generalen, vinns och förloras krig lång innan de startas”.

Gyllenhaal har info om “Kanadas “enorma” övning i Arktis” samt info om “Nästa arktiska brigad…” och “Stridsförmågan i Arktis stärks”.

Observationsplatsen har “En arktisk brigad blev två” samt “Avbruten reträtt”. I den senare finns en artikellänk till RIA Novosti med rubriken “Russia increases combat capabilities in Arctic”.

I slutet av mars 2011 genomförde “Nordflottan en storövning i Barents hav” och i år ha hittills tre kärnvapenrobotar typ Sineva avfyrats från Barents hav.

The heat is on…eller…jo förresten nämns vår käre och kloka försvarsminister i rysk media t.ex. i följande artikel med ursprung hos “Svobodnaja Pressa” – “Specialbrigad för operationer i Arktis”. Följande uttalande av försvarsministern ska visst ha gjorts i december 2009.

“…huvudinvesteringar inom försvaret prioriterar inköp av vapen samt slutföra infrastrukturen med målet att stärka landets luft- och marin-förmåga på gränsen mot Norr.”

Stiligt, men vad har hänt sen 2009…tja man har tagit bort ingenjörskompaniet i Bodens garnision (och en 109-årig epok gick i graven) och sen åkte värnplikten och sen….har inget mer hänt förutom t.ex. Loyal Arrow. Japp, Sverige sitter med Svarte Petter uppe i Norr. Undras hur planeringen ser ut inför ett kapplöpningsscenario mot t.ex. Gotland, MILO NN och MILO ÖN, det blir som Brasses lattjo-lajban-låda med skillnaden att två ska bort. Nuvarande försvarspolitik kan leda till ett rejält rumphugget rest-Sverige eller kanske rent av ett Vichy-Sverige.

Starkt jobbat alla som väntar på det tusenåriga fredsriket och slaktat försvaret.

Varje land har en armé, sin egen eller någon annans!

Filed under: arktisk brigad, Ryssland, Suomi/Finland, Sverige

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: