Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

Bandhaubits 2S19M1 inköps i stor mängd!?

RIA Novosti meddelar kortfattat i slutet av artikeln “Försvarsministeriet köper upp till 120 Iskander-komplex..” att försvarsministeriet planerar att köpa 574 exemplar av den tunga bandhaubitsen 2S19.

Bandhaubits 2S19 antogs 1989 som artilleri för sovjetiska stridsvagns- och mekaniserade-brigader. Systemet slutmonteras på Uraltransmasj, som har sjyssta foton och ett 10 minuter långt videoklipp på 2S19. En uppgraderad version av systemet är 2S19M1 utrustad med ASUNO dvs apparat med ballistisk dator, GLONASS och annat lull-lull som t.ex. lagring av upp till 10 tidigare elduppgifter. Ammunitionen inkluderar den laserstyrda Krasnopol-M.
Ytterligare en version är 2S19M1-155 som har ett L52-eldrör vilket dunkar iväg projektiler uppmot 41 km. Och naturligtvis är 2S19 NBC-skyddad och pansarskyddad mot splitter och viss annan ammunition. En grupperad 2S19 tar efter mottagande av målkoordinater ca 30 sekunder att inrikta och skjuta första granaten.Snabbeld ur marschgruppering max 3 minuter.

En kul grej är att bandhaubits 2S19 kan djupvada, se 8:42 i videoklippet på Uraltransmasj,dessutom syns mot slutet även hur tre stycken lastats ombord på en An-124-100 för flygtransport.

Och en inte så kul grej är att Sverige har endast 24 st tunga haubitsar…mycket beklagligt. För att överträffa eldkraften i en haubitsbataljon med 3-4 mils räckvidd måste man ringa flygvapnet. Haubitsar är kostnadseffektiva och mycket otrevliga med rätt ammunition på rätt plats vid rätt tidpunkt t.ex. vid bekämpning av spridda luftlandsättningar då Gripen-plan är upptagna med annat.

Filed under: Artilleri, Ryssland

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: