Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

KGB-spetsnaz fyller 30!!

Den 19 augusti 1981 bildades spetsnaz-avdelningen Vympel (vimpel, flagga) på initiativ av KGB-chefen Jurij Vladimirovitj Andropov och chefen för utrikesspionaget Jurij Ivanovitj Drozdov. Utrikesspionaget gick under beteckningen KGB:s första huvudstyrelse (PGU KGB) och dess ställföreträdande chef var också chef för underavdelningen “Styrelse S”, vars åttonde sektion var Vympel. Föregångare till Vympel var sektioner som Zenit och Kaskad, enligt en artikel om Vympel på ryska wikipedia, Вымпел. Vympel sorterar idag under Styrelse “V”(“B”) i FSB:s departement för bekämpning av terrorism.

Enligt ryska wikipedia var(är?) Vympels uppgifter: spaning och diversion(även utrikes), infångning och leverans av personer med viktig kunskap (även utrikes), nästla sig in i säkerhets- och krigsorganisationer i syfte att utföra spionage eller likvidera personal som utgör ett hot mot statens säkerhet (även utrikes).
Engelska wikipedia talar om djupinfiltration, sabotage, globala legala och illegala operationer, skydd av sovjetiska ambassader etc. Nuförtiden ingår uppgifter som att säkra viktiga anläggningar som kärnkraftverk, vattenkraftverk och andra vital statliga byggnader och funktioner. Annars är Alfa den spetsnaz-grupp inom KGB/FSB som sysslat med anti-terrorism, den grundades också på intiativ av Andropov 1974.

Hursomhelst har telekanalen NTV publicerat en dokumentär om Vympel den 25:e juni 2011, den ingår i kanalens programserie smotr och finns på telekanalens sidor. ( Nästa program i smotr gör att Vympelprogrammet hamnar under länken Arkiv/Архив. Programmet är inte textat på engelska.)

På dutube finns följande inslag (kanal 5) om Vympels insatser i Tora-Bora, Afghanistan.

Och kanal Rossija har följande om Vympel i Tjetjenien.

Filed under: Kalla kriget, Ryssland

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: