Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

Rysk-vitrysk samövning “Unionens sköld-2011” !!

Militärövningen “Unionens sköld-2011” har börjat nämnas i rysk/vitrysk media och på “dutube”, övningen är en samövning mellan ryska och vitryska förband och kommer att pågå mellan den 16:e och 22:a september. Övningen omfattar minst 12.000 soldater (7.000 från Ryska Federationen, och 5.000 från Vitryssland) plus 200 pansarfordon (bla 100 stridsvagnar) samt 50 helikoptrar/militärflyg. Övningen genomförs i länet Astrakan i Volgas nedre flöde till Kaspiska havet.

I följande artikel hos RIA Novosti “Rysk-vitrysk övning Sköld-2011…” får generalstabschefen för Ryska Federationens väpnade styrkor armé-general Nikolaj Makarov lägga ut orden. För det första påpeker generalen den defensiva karaktären på övningen, samt att den hålls långt från gränsen till NATO. Samtidigt nämner Makarov i meningen efter att det är viktigt att dra lärdom/fullfölja de frågor som uppstod efter Zapad-2009 (i övnings-planeringen har ryska västra militärområdets stab involverats). Sist påpekar generalen att en gemensam regional förbandsgruppering sen 10 år finns mellan Ryska Federationen och Vitryssland, samt att den fungerar som en katalysator för det kollektiva säkerhetsorganisationen ODKB.

RIA Novosti meddelar också att ukrainska förband för första gången i postsovjetisk tid ska delta i en rysk-vitrysk militärövning dvs “Unionens sköld-2011”, “Ukraina för första gången…”. Enligt artikeln rör det sig om ett luftburet kompani, kanske luftlandsättningskompani.

På “dutube” finns följande reportage som beskriver förberedelser inför övningen “Unionens sköld-2011”. Reportaget är från vitryska Belarus-tv och vars hemsida finns här. I reportaget syns stridsvagnar och stridsfordon från en mekaniserad brigad under forcering av vattenhinder, även tungt raketartilleri och lv-robot-system skymtar förbi på slutet.

Filed under: Ryssland

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: