Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

Sovjetiska monsterkanoner på Hangö!!

I samband med Moskva-freden måste Finland arrendera ut Hangö-halvön till Sovjetunionen, i fredsvillkoren ingick även möjlighet att nyttja finsk järnvägskapacitet till Hangö. Till Hangö kom tre järnvägsartilleribatterier om tio pjäser. Vissa kom på räls och vissa med fartyg.

De tre batterierna var 9:e, 10:e och 17:e. I nionde batteriet fanns tre 30,5 cm Obuhov-pjäser (TM-3-12) med en skottvidd på över 40 km. Sjuttonde batteriet bestod av fyra 18 cm fartygskanoner (TM-1-180) och sist men inte minst tionde batteriet som bestod av tre 10 cm halvautomatkanoner.

De tre Obuhov-pjäserna lämnades kvar i saboterat skick efter den sovjetiska evakueringen av Hangö 3 december 1941, men kunde iståndsättas med de “nya” eldrör som erhållits från Frankrike som bistånd under Vinterkriget de sk Bizerta-eldrören. De tre 30,5 cm järnvägsartillerikomplexen återlämnades till Sovjet efter kriget och de var i tjänst/reserv fram till slutet av 1990-talet.

Ett par TM-3-12 finns att beskåda i Ryssland, TM-3-12 i Segerparken i Moskva eller TM-3-12-utanför fortet Röda Gorka nära Sankt Petersburg. Även TM-1-180 finns utanför Röda Gorka.

En “kul grej” är att Röda Gorka öppnade eld 1919 mot brittiska HMS Erebus. HMS Erebus var en kugge i den allierade interventionen(invasionen) av Ryssland vid tiden för ryska inbördeeskriget. Samtidigt avancerade nord-västra armén under den vita generalen Judenitj genom bl.a. Estland mot bolsjevikerna i Sankt Petersburg.

Notera 1. HMS Erebus deltog även i operation Overlord 1944.
Notera 2. Röda Gorka öppnade eld mot Finland den 30 november 1939.

Filed under: Ryssland, Suomi/Finland, Sverige

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: