Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

Attackdykare rensade fiender i Finska viken!!

I en reprisering av ett avsnitt av programmet “I fosterlandets tjänst” (verkar bl.a.för att intressera ungdomar för försvaret) på den statliga tele-kanalen “Första kanalen” ingick ett inslag om den kontraterrorist-övning som hölls 6-9 september 2011 söder och väster om Sankt Petersburg, Leningrads län. Övningen innefattade omkring 1000 MVD-soldater med pansarfordon och artilleri samt spetsnaz-enheter från framförallt inrikesministeriet, MVD, men även FSB och FSIN (justitieministeriet).

Målet för övningen var att för det första försvara statliga objekt, för det andra delta i kontraterrorist-operationer och för det tredje söka och likvidera en stor beväpnad banditformering. En kul grej var att flera Spetsnaz-enheter från MVD deltog bl.a. från spetsnaz-centret i Moskva-regionen (MVD-spetsnaz i form av Rus och Vitjaz har formerats i enheten 604:e spetsnaz-centret under ledning av överste Dmitrij Tjerepanov från och med 1 september 2008).

Hursomhelst nämnda antiterrorist-övning hölls i ett område från Leningrads läns kärnkraftverk nära staden Sosnovij Bor (Tallskogen) till själva Sankt Petersburg (sträcka på 80 km). Övningen innefattade delar av kärnkraftverket. I TV-programmet intervjuades två attackdykare (med dolda ansikten) samt en uppvisning hur fiender i en båt likviderades. Övningen innefattade moment i vattnet utanför kärnkraftverket samt även i Sankt Petersburgs hamn med mera.

Parallellerna finns till den stora Hemvärns-övningen 25-28:e maj 2011 i Malmö-Barsebäcks-området. Man skulle kunna kontemplera över den sjyssta eufemismen “stora banditformeringar” en stund.

En annan kul grej är att kärnkraftverket ligger vid Kaporje-bukten som har koppling till den gamla fästningen Kaporje, som finns söder om Sosnovij Bor. En fästning i sten som byggdes av Novgorod omkring 1280, i området fanns sen tidigare en fästning som Tyska orden uppfört i trä. Novogorod uppslukades av Moskva-staten 1478. Fästningen i Kaporje erövrades av Sverige 1581 och 1617 och var viktig för kontrollen av Ingermanland.

Källa: “Stor spetsnazövning i Petersburg”.

Filed under: Ryssland, spetsnaz

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: