Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

Förbandsövning Iskander sydost Narva

Observationsplatsen har en intressant text om att det taktiska robotsystemet Iskander nu är operativt i Västra militärområdet, “Iskander operativ vid Baltikums gräns”. RIA Novosti har lagt ut följande filmklipp på sin hemsida med titeln “Iskander träffar mål på 400 km avstånd, bilder från övningen”. I inslaget intervjuas kommendören för Lugas raktebrigad, överste Aleksej Sacharov. Han säger att ombeväpningen till Iskander (från Totjka) har varit komplicerad och skett etappvis, men att den nu är slutförd i sin helhet. Vidare säger han att avdelningen som ingår i övningen på Lugas skjutfält tidigare övat på andra skjutfält.

Luga skjutfält ligger 17 mil syd Sankt Petersburg eller drygt 12 mil sydost Narva. Skjutfältet firade 100 års jubileum 2006 och här finns bilder från skjutfältet på sajten “Fotohamn för Ryssland, nord-västra delen”.

Under övningen Tsentr-2011, 22:a augusti, utfördes ett samtidigt eldöppnande med de taktiska robotsystemen Iskander, Totjka samt raketartilleri typ Smertj.

Ja, den uppmärksamme ser att bilderna från Tsentr-övningen lagts till i början av filmen om den taktiska övningen på Lugas skjutfält. Det kan röra sig om samma batteri, då det nämns av den kvinnliga speakern att ingående avdelningar efter lyckosamma robotskott återvänt från det statliga skjutfältet Kapustin-Jar(skjutfält i området Astrakhan, syd Volgograd). Luga skjutfält är “bara” 45x30km stort, typ en form av “Boden södra” fast på ryssfemmor.

Denis Makrusjin har utmärkta foton från Tsentr-2011-övningen och Iskander på sin sajt “En rysk soldats anteckningar”. Fotona uppges vara tagna på Kapustin-Jar.

En kul grej är att i inslaget om övningen i Luga nämns att Iskander kan operera i temperaturintervallet -50 till +50 grader Celsius.

En annan kul grej är att Iskander på Karelska näset når hela Estland och hela södra Finland ända ut i Åbolands/Ålands skärgård. Är räckvidden 700 km så kan stockholmarna glädjas åt att också befinna sig inom räckhåll.

Finnarna har under längre tid levt med taktiska robotsystem som Totjka och Luna och titta gärna på på filmen Ilmauhka som finska försvaret gjort. Den visar lite hur finnarna ser på olika lufthot och dess verkan.

Filed under: Estland/Viro, Kärnvapen, Ryssland, Suomi/Finland, Sverige

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: