Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

K-84 Jekaterinburg klar inom några månader

Atomubåten K-84 Jekaterinburg (efter staden med samma namn) kommer att repareras och åter ingå i Norra Flottan. Enligt telekanalen NTV har Dmitrij Rogosin meddelat att:

“Den strategiska undervattensraketbäraren Jekaterinburg kommer att repareras/modifieras inom loppet av några månader och återvända i tjänstgöring hos Nordflottan”.

Det var under torsdagen som K-84 Jekaterinburg (projekt 667 Delfin) fattade eld liggandes i en flytande torrrdocka tillhörande 82:a fartygombyggnadsfabriken i Rosljakovo. Enligt uppgift antändes byggrester och en träställning omkring ubåtens för av svetsarbeten. Senare började också ubåtens signaturdämpande ytskikt samt utfyllning innanför det lätta yttre skrovet att brinna. (Notera att Delta-IV är förlängd för och akter med 12-13 meter jämfört med föregångaren Delta-III till 167 meter).

Enligt RIA Novosti var det vid svetsarbeten på den förliga hydroakustiska stationen (GAK) som orsakade branden och det är alltså ubåtens elektromekaniska avdelning som fått sig en smäll och måste repas enligt RIA Novosti och Michail Barabanov, “Expert: atomubåt Jekaterinburg åter i tjänst efter rep av hydroakustiken”:

“Som ett resultat av branden förstördes antennerna till det hydroakustiska komplexet på Jekaterinburg och som följaktligen måste bytas ut i sin helhet. Och detta definierar huvudmålet med reparationen av ubåten efter branden”

K-84 har provskjutit både Sineva och Rysslands nya marina ICBM R-29RMU2.1 Lajner, se även blogginlägget: Barents hav: testskott med ny rysk ICBM, 29 september!!.

En kul grej det var K-84 som försökte att utföra operation Flodhäst-1 då ubåtens samtliga kärnvapenmissiler skulle avfyras i en följd. Dock fick K-84 problem med missilschakt nummer 6 och det var nära till brand ombord och det hela fick ställas in. Se även tidigare inlägg på bloggen: 6 augusti 1991 kl. 21:09 Barents hav!!!.

En annan grej är att det var i Rosljakovo som ubåten Kursk skrotades.

Nedan reportaget från telekanalen NTV där Rogosin citeras:

Nedan inslag från Russia Today:

Filed under: Kärnvapen, Ryssland, VMF

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: