Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

Nya televapen-pansarvagnar till VDV

I måndags publicerade RIA Novosti följande artikel på sin sajt: “Unika komplex för signalspaning och störning inträder i tjänst hos VDV”. I artikeln citeras en officiell presstalesman för Ryska Federationens försvarsministerium, Aleksandr Kurtjenko:

“VDV:s underavdelningar för elektronisk krigföring har erhållit fyra nya komplex för signalspaning och störning av typ “Infauna”, dessa komplex har ingen motsvarighet utomlands.”

Tillverkaren av systemet är koncernen “Созвездие”(Stjärnbild). Och syftet med fordonet är att skydda VDV:s hjul- och band-gående fordon samt stabsenheter från radiokontrollerade vapen. www.arms-expo.ru har också en artikel om “Infauna” samt ett inslag utlagt på YouTube om kommunikationsutrustning som tydligen hör till.

Enligt RIA Novosti delas fordonen mellan 98:e luftlandsättningsdivisionen i Ivanovo samt 7:e i Novorossijsk Noterbart är att båda förbanden varit i strid under senare år, 98:e i samband med Georgien-kriget 2008 och 7:e i samband med stridigheter i Nord-Kaukasus 1995-2004. Ett tillägg är att 98:e tillhör Västra Militärområdet och 7:e det södra.

Notera även att mellan 1948-93 var 7:e baserat i nordvästra Europa närmare bestämt i Kaunas, Litauen, men också i Mariampol i västra Ukraina. Delar av förbandet deltog i Operation Virvelvind 1956 (invasionen av Ungern) samt Operation Donau (invasionen av Tjeckoslovakien). Delar av förbandet sattes också in mot oljeområdet i Baku 1988-89. Sen är det lite oklart om någon insats gjordes i Vilnius 1991 d.v.s. kampen om TV-tornet i Vilnius där sovjetiska styrkor b.l.a. tog över anläggningen och stridsvagnar mosade ett antal civilister.

En till noterbar historisk fakta är att 98:e egentligen heter något i stil med 98:e gardesskyttedivision under Svirs rödamärke. Och floden Svir (fi/karelska Syväri) mellan Ladoga och Onega var den första platsen som det nyformerade förbandet sattes in i strid på 1944. Frontlinjen mellan finländska och sovjetiska förband på Olonets-fronten gick stundom efter Svir. På Svir-avsnittet fanns bl.a. förband från svenskbygderna i Finland men även det rikssvenska frivilligkompaniet.

Filed under: Ryssland, Suomi/Finland, Sverige, VDV

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: