Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

Ytterligare Dugonger kölsträcks 2012

RIA Novosti kör en uppföljningsartikel avseende tisdagens artikel om kölsträckningsceremonin av projekt 21820 Denis Davydov. I artikeln “Ryska flottan planerar att under 2012 kölsträcka ytterliger två fartyg typ Dugong” meddelas att handpenning för två Dugonger till planeras att betalas. Dessa två Dugonger har också erhållit preliminära namn, nämligen Sjökadett Lermontov och Löjtnant Rimskij-Korsakov.
Namngivningen är till åminnelse om de fartygsbesättningar som utmärkte sig i strid på land under Napoleonkriget, från Smolensk och Borodino till Paris.

Bilden på Dugongen nedan är från ryska wikipedia:
dugong Ataman Platov

I texten nämns att fartygen är till för att landsätta desanter och desantstyrkor har enligt ryska wikipedia följande uppgifter på strategisk, operativ och taktisk nivå: spaning, vilseledning, spaning och vilseledning, nedhållande/bindande och samt störande. Vanligtvis sammankoplar man desanter med VDV, Vozdushno Desantnie Vojska, men marininfanteriet är “marina desanter” gärna förstärkta med andra beväpnade enheter. I texten nämns att fartygen svarar mot det moderna sjökrigets krav på hög mobilitet.

Sen körs också en pliktskydlig rad om att Dugonger är bra mot terrorister och att trycka ned narkotikatrafik. Men man kan ju undra vad som avses med terrorist när man behöver landstigningsfartyg kapabla att ta tre tunga stridsvagnar eller fem stridsfordon typ BMP och narkotikatrafiken med mänskliga kurirer, TIR-lastbilar med mera störs inte alls av Dugonger.

Filed under: Estland/Viro, Ryssland, Suomi/Finland, Sverige, VMF

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: