Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

Voronesj-M i skarp drift på Näset sen 11:e februari

Rysk media bl.a. Interfaks och RIA Novosti har meddelat att under gårdagen 11:e februari togs en radarstation av den nya generationen Voronesj-M belägen när bosättningen Lechtusi på Karelska näset i skarp drift. De ryska nyhetsartiklarna heter “Nya generationens radarstation” och “Nya generationens radarstation i militär beredskap i Leningrads län”.

Radarstationen i Lechtusi har en räckvidd på 600 mil och ingår i ett nytt system för tidig förvaring vid attack med ballistiska robotar. Till skillnad från tidigare generationers radarstationer av denna typ kräver Lechtusi mindre personal och lägre kraftförsörjning. Vid invigningen och drifttagningen till skarp tjänst närvarade höga ryska dignitärer samt representanter från rysk-ortodoxa kyrkan, enligt Interfaks. Tränings-scenario genomfördes också då en ballistisk missil upptäcktes kort efter start, också enligt Interfaks.

Rysk media har tidigare nämnt att Lechtusi skulle komma i drift under 2011 och jag har skrivit om det i “Rysk radarstation på Karelska näset”.

Filed under: Estland/Viro, Kärnvapen, Ryssland, Suomi/Finland, Sverige

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: