Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

Kontinuerliga ubåtspatruller i neutrala vatten ?!

I samband med nummer 10/2012 av Norra Flottans egen tidning, “På vakt i norr”, utgiven ett par dagar innan ubåtsfolkets dag den 19:e mars återges en intervju med överbefälhavaren för Rysslands flotta Vladimir Vysotskij. Artikeln av intresse heter “Ryska ubåtsflottan i uppåtgående stadium” och berör bl.a. de stora satsningarna på ubåtsvapnet t.ex. nämns byggplanerna på uppåt tio ubåtar av typ Borei (atomdriven missilubåt projekt 955) och upp till tio ubåtar av typ Jasenj (atomdriven attckubåt projekt 855) fram till 2020. Dock kommer detta lite längre ned i artikeln och det är i själva ingressen som det intressanta finns och som lyder:

“I februari avslöjade överbefälhavaren för Ryska flottan Vladimir Vysotskji att redan i juni i år och för första gången på 26 år att kontinuerliga ubåtspatruller i neutrala vatten av strategiska undervattenskryssare kan komma att återupptas.”

Det är i sammanhanget intressant att läsa Gyllenhaals notering om hur Kanada försöker stärka sin ubåtsförmåga, “Arktiska ambitioner uppmärksammas”.

Notera: strategiska undervattens-kryssare är nån form av halvkortform av den ryska benämningen för atomdrivna strategiska missilubåtar. I ryska sammanhang kan förkortningar som PLARB och RPKSN också dyka upp.

Filed under: Kärnvapen, rysk teknologi, Ryssland, VMF

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: