Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

Södra Åbergsfortet 26 maj kl.13.00

Igår tillbringades tid med en nyttig exkursion ut till Södra Åbergsfortet. Dagen till ära var solig med sommarlika temperaturer och Statens Fastighetsverk hade sjysst nog felräknat på antalet besökare till fortet då de trodde att max 500 skulle komma, det hade kommit drygt 3.000 vid pass kl.1400 och det köade folk även efter klockan 15.00.

Det är mäktigt att stå inför södra eskarpen på fortets kärna speciellt med åtanke att allt arbete utförts manuellt utan “powertools” när det begav sig för lite mer än 100 år sen. Än mer mäktigt blir det när man med ryggen mot eskarpen har en vidunderlig milsvid utsikt över Lule älvdal och pansarkupolerna på Rödbergsfortet med en mäktig Lule älv som efter drygt 42 mil endast har fyra mil kvar till Bottenviken när den passerar nere i botten av älvdalen mellan forten.

I eskarpens och kontereskarpens skugga blir tidigare generationers ingenjörskonst, vilja och klokskap som bidragit till fred och stabilitet under två världskrig väldigt påtaglig, den som sitter på bergen kring Boden kontrollerar porten till norra Sverige. Många har dock glömt att det övades kuppberedskap med forten som bas när Sovjetunionen upplöstes 1990-91 med bl.a. Rödbergsfortet eldberett inom timmar (vilket enligt vissa inte var möjligt med ett värnpliktsförsvar). Förresten hur står det till med beredskapen inför ett strategiskt anfall på Sverige idag?? enligt vissa politiker finns snabbgripbara förband nånstans i Sverige ??

Det var också trevligt att åter bekanta sig med ett annat forts kärna och stormgrav, trodde inte att jag skulle gå i ännu en centraltunnel och se ammunitionshissarna, men små skyltar på skyddsdörrarna påminde om verklighetens “små och bistra” trivialiteter.

Efter att ha kommit ut i solskenet dyker de välkända orden från Kungsporten på Sveaborg upp, speciellt med tanke på nionde april och Vinterkriget:

“Stå här på egen botten och lita icke till främmande hjälp”

Sverige har idag en ensidig solidaritetsförklaring, men Sveriges historiska agerande/försvarsplanering avseende nionde april och den svenska hjälpen till Finland är intressanta än idag. Politikerna har än en gång gjort av sig i det blå skåpet, men som vanligt i “konsensus”-Sverige talar man inte om sådant. Vidare kan man inte skylla allt på politiker och media heller med tanke på ett antal högt uppsatta officerare som också dumpat i det famösa skåpet.

Många sjyssta bilder på stormgravar, kaponjärer och eskarpen finns här

Filed under: Försvarsmakten, Sverige, Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: