Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

Militärövning i ryska Karelen

Under det senaste året eller åren har ryska myndigheter satsat en del på räddningstjänsten och polisen i ryska Republiken Karelen. Det kanske inte är så underligt med tanke på skogsbränderna som har härjat i Ryssland under de senaste torra somrarna. Under innevarande år har särskilt regionen norr om Karelen drabbats, Archangelsk. Delar av denna region benämns för övrigt Vita-Havs-Karelen (Karelen sträcker sig alltså från Karelska näset till Vita-Havet).

Vidare, inte att förglömma upploppet i Kondopoga (fi: Kontuhpohja, karelska: Kondupohju) efter mordet på två lokalbor av gärningsmän från Tjetjenien/Azerbajdzjan under 2006, “I Kondopoga har tre arresterats…”. Upploppet i spåren av det överlagda dubbelmordet resulterade i 25 gripna för huliganism. I svensk medier missade man dock som vanligt flera viktiga “detaljer” när man fokuserad på rasistupplopp och dylikt. Bland annat kan man notera att självaste Vladimir Putin gick in och avsatte chefen för inrikestrupperna (MVD) i Republiken Karelen, general-major Michajlov, och utnämnde dessutom en ny minister för MVD i Karelen i form av överste i milisen Igor Viktorovitj Aleshin. Dessutom befriades från sin tjänst även en viss underrättelsechef i karelska frågor på FSB i den gamla huvudstaden Sankt Petersburg. Utnämningen m.m. av överste Igor Viktorovitj Aleshin gick och går fortfarande att läsa i följande artikel på lenta.ru, “Putin har utsett ny minister för karelska MVD”.

I sammanhanget kan nämnas att inrikestrupperna i Republiken Karelen genomförde en övning i våras, närmare bestämt i mars. Denna övning bestod av två delar, dels stabsträning och dels en praktisk övningsdel (anti-terroristövning). Anti-terrristövningen gick ut på att befria gisslan i en turistbuss nära en gränsövergång till Finland. Gisslandramat hade enligt övningsupplägget politiska motiv och krav på pengar samt fri lejd till Finland (övningsplatsen var bl.a. Sortavala några mil från finska gränsen). I Petrozavodsk gick övningen ut på att kväsa kravaller bestående av beväpnade kriminella.
Namnet på vårens genomförda MVD-övning kan vara intressant att veta: Töväder-2012 (artikel hos MVD: “Kommando-stabs-övning Töväder-2012”).

Ovanstående var en kort bakgrund till torsdagens nyhet på RIA Novosti, “Karelsk militärövning, den första sen 90-talet”, om att en planerad militärövning även innefattar inkallandet av militära reservister i området Petrozavodsk, huvudstaden i Republiken Karelen. RIA Novosti citerar en mediakontakt på republiken karelens militära kommissariat:

“Ett militärt uppbåd(samling) pågår hos oss mellan 13:e och 30:e september i området Petrozavodsk i samband med en planerad övning. Detta har inte gjorts på lång tid. Enligt mitt minne inte ända sedan 1993. Övningen övervakas av chefen för Västra militärområdet general-överste Arkadij Viktorovitj Bachin

Enligt RIA Novosti kommer militära enheter att formeras av reservister som samtidigt är invånare i området Petrozavodsk. Dessutom kommer dessa att erhålla lön under tjänstgöringen samt även ersättning för förlorad arbetsinkomst.

Man kan lätt koppla denna övning till satsningen och reformeringen av Ryska federationens mobiliseringsreserv på 700.000 personer, vilket togs upp på denna sajt i januari 2012, “Mobiliseringsreserven om 700.000 man förändras”.
Vidare ska man också komma ihåg att inrikestruppernas speciella motoriserade enheter finns i 44 ryska städer samt ett antal motoriserade skytteförband. Det finns alltså förband utrustade med pansarfordon, grk, artilleri med mera. MVD har egen transportkapacitet i form av flygplan och helikoptrar. Inrikestrupperna reformeras också men är inte lika hett att rapportera om som reformerna i ryska armén etc. Vissa förband inom inrikestrupperna är mer slagkraftiga och mer rörliga än svenska territorialförsvaret i form av hemvärnet.

För övrigt kan man notera att svensk media sover och drönar vidare (som vanligt), var är rapporteringen av händelser i svenskt närområde, var är analyserna ?

Notera: att huvudstaden i Republiken Karelen heter Petrozavodsk d.v.s. en sammansättning av namnet Peter och ordet för industri. Den kunnige inser att Peter syftar till stadens grundare Peter den Store och industrin avser järnbruk/kanongjuteri för att bekämpa bl.a. stormakten Sverige. Staden är även känd under den finska/karelska benämningen Petroskoi.

Filed under: rysk politik, Suomi/Finland, Sverige

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: