Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

Taktisk övning nära Viborg

RIA Novosti publicerade i fredags ett videoklipp med rubriken “Beskjutning av fienden med raketartilleri och Mi-24:or”. Av text och bild framgår att på övningsfältet Kamenka när samhället Kamenka (fi: Kaukjärvenkylä), Karelska näset, pågår en taktisk övning involverande 3000 soldater och 150 enheter militär teknik bl.a. attackhelikoptrar typ Mi-24, attackplan typ Su-24, stridsvagnar typ T-80, raketartilleri typ Grad samt luftvärn. Syftet med övningen är att blockera/stoppa upp en motståndare genom att maximera eldkraften.

För övrigt genomfördes samövningen Snöflinga-2007 på just Kamenka där delar av en skyttepluton från I19 deltog. Om jag inte missminner mig blev det ett ryskt deltagande vid en övning på skjutfältet i Tåme (lite rabalder om att 138:e brigaden skulle ha lajat omkring i Tjetjenien).

Man Kan konstatera att Kamenka (närmare Stockholm än F21), då som nu, skulle vara ett perfekt tillfälle för Ofog att protestera mot krig och annat, men det är klart som sjutton att t.ex. F21 och svensk polis är mycket trevligare än rysk dito med tillhörande rannsakningshäkte i Ryska Federationens rättsliga system.

Ofog verkar vara en liten sekt av bekväma lyxdemonstranter som med sin kärna av bosatta 08:or kuskar omkring i mellanmjölkslandet likt ett kringresande sällskap av gycklare. Skådespeleriet nådde sin höjdpunkt när man för något år bjöd in en f.d. ryska marinofficer, vilket är föga förvånande då den s.k fredsrörelsen tidigare har sysslat med skumrask av stora mått. T.ex. Svenska Fredskommittén som under tidigt 1980-tal hade flitigt utbyte med Sovjetiska Fredskommittén. Vidare, som att omkring 50 partifunktionärer (not: Sovjetunionens kommunistparti genomsyrade allt och hade enligt sovjetisk lag en ledande roll i allt samhällsliv i Sovjet) från Sovjetunionen besökte Sverige och svenska fredsrörelsen under 1980-talet. Flera av dessa besökare/gäster kallades för fredsspecialister.

I sammanhanget bör nämnas ett intressant evenemang som gick av stapeln 1978 nämligen Folkriksdagen för nedrustning och där deltog bl.a. tre organisationer: Svenska Fredskommittén, Sveriges Fredsråd samt Svenska FN-förbundet. Under denna folkriksdag antogs en motion från Förbundet Sverige-Sovjetunionen om en ensidig svensk nedrustning. Tongångarna känns igen från Ofogs retorik, rena rama blåkopian av naivitet och paradisdrömmar.

Det kan noteras att Svenska Fredskommittén dominerades av VPK/APK och efter det att organisationen blev medlem av Sveriges Fredsråd 1973 ökade man sitt inflytande där till den grad att man fördömde USA i Vietnam men inte Sovjet i Afghanistan. Och i nutid sponsras Ofog av VP(K) då bl.a. det lokala partikansliet i Luleå ställts till Ofogs förfogande. Ränderna går visst aldrig ur vänstertomtarna och deras avsky för Väst/Nato eller är de bara nyttiga idioter, ett begrepp som en viss Vladimir Uljanov lär ha myntat om informella medarbetare.

Och som vanligt klarar inte gammelmedia av att belysa Ofogs rötter och historia, utan man ger okritiskt utrymme åt alla trevliga fredsspecialister och aktivister. Vilket inte är förvånande när man ser hur stor andel av journalistkåren som sympatiserar med VP och MP (MelonPartiet-gröna utanpå och röda inuti). Dock är journalistkårens oförmåga att objektivt informera medborgarna om saker och ting ett demokratiunderskott, hur ska medborgare kunna rösta i val när media flummar omkring och låtsas som om världen fortfarande är som anno 1998 då Bill och Boris jazzade omkring. Önsketänkande, svärmerier och vänsterflum har aldrig kunnat ersätta verkligheten.

Filed under: rysk politik, Sverige

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: