Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

Vinterförband och vinterstrid

Det är lite varmare idag häruppe i norr med bara -21 grader jämfört med gårdagens -27 grader och som vanligt är det blåsten som pinar mest vid dess grader då vindavkylningseffekten stegrar kölden på naken hud. Hursomhelst kan man fundera över Försvarsmaktens och svenska mäns förmåga att klara av vinterstrid med fordon och skidor i subarktiskt klimat.

I och med nedläggningen av de eminenta Norrlandsbrigaderna har svensk förmåga till vinterstrid reducerats till en rännil. Nedläggningen av värnplikten har gjort att många unga vuxna knappt kan klä sig för en shoppingtur på stadens hank och stör när det är minusgrader, snö och blåst. Betänk detta då man 11-18 mars 1991 genomförde fälttjänstövningen Nordanvind i norrländsk vägfattig terräng med övningsområde till stor del norr om Polcirkeln (bl.a. ödemarksområdet mellan Gällivare-Vittangi-Tärendö). Dagstemperaturen låg mellan 10-15 minusgrader och på natten ned mot minus 35 grader och ett snödjup på omkring metern. I övningen deltog i A-styrkan 16.000 man och i B-styrkan 5.000 man. En av poängerna med övningen var i tillämpad form utsätta man och material för stora påfrestningar. Nordanvind var den sista stora vinterövningen med mobiliserade förband innan slakten av försvaret inleddes. Dock kan noteras att Nordanvind inhöstade mycket beröm från utländska militära observatörer.

Det kan vidare noteras att i “Cold Response 2006” deltog 2.000 svenska soldater d.v.s. drygt 10% av antalet man i Nordanvind. Det kan också noteras att Norrbottens- och Västerbottens län utgör ca 37% av Sveriges yta. Att försvara dessa områden kräver mycket mer än vad som finns tillgängligt.

Militärbefälhavare generallöjtnant Curt Sjöö summerade Nordanvind:

“Markstridskrafterna har uppmarscherat, under fem dygn och genomfört en anfalls- och fördröjningsoperation och därefter återgrupperat. Såväl materiel som personal har visat sig fungera väl under vinterförhållanden. Förbanden har i allt väsentligt kunnat lösa sina uppgifter …”
(citat ur “General vinter” av Bertil Nelsson)

Om svenska folket vill och trycker på knappen nu skulle det säkert till 2020 gå att drifta igång NB2020. Vi har ritningarna och vi vet vad som fungerar, alltså sätt igång med materielinköp, vinterträning av värnpliktiga samt vinterövningar i stegrande omfattning. Men visst ja, svensk folket är helt ovetande om att 90% av Sverige inte kan försvaras och journalisterna och politikerna tiger om katastrofens omfattning. Klart som sjutton att Svensson fortsätter att äta och sova i tron om att alltid få mjuka julklappar.

Gud bevare Konungen och Fäderneslandet, för det behövs.

P.S.
En Norrlandsbrigad ska klara av följande enligt svenska wikipedia:
–kunna slå ett Mekaniserat Regemente, 30 km från vägslut, inom 3 dygn
–kunna fördröja en Mekaniserad Division på en bredd av 30-40 km och 50-60 km djup under minst tre (3) dygn.
D.S.

Filed under: Uncategorized

One Response

 1. fd.vpl artillerist says:

  1968-1969 gjorde jag grundutbildning på A4 Östersund. Jag hade som kompanichef Kapten Bengt Bengtsson(sedemera armechef). Under våren hade vi slutövning. Några veckor innan hade A4 en generalinspektion av hela regementet, detta hade aldrig skett förut. Alla pjäser blev uppgraderade och reparerade, alla vapen kontrollerades, jag fick ett nytt. Vid skytteprovet kunde jag nu klara kytte- märke, tidigare uruset resultat.
  Imför slutövningen hade ammunitionsgruppen under en vecka kört fram ammunition till habuitsarna och lagt upp flera stora högar på Grytans skutfält. Alla am.förråd runt Östersund hade tömts.
  Under övningen deltog artilleri-flyg som flög mella träd och hus. Kommer ihåg en ung och kaxig fänrik som efter en flygning kom vacklande ur planet med en uniform nersölad av spyor.
  Under natten sköt alla pjäser konstant. Vid 3 tiden på natten fick jag order om att åka fram till e-plutonen(eldledarna), när vi kommit halvvägs med vaplen(jeepmodel) så kom eldsignalering och vi fick stanna vid en höjd. Vi hörde ’projarna’ passera alldeles ovanför oss, vid 4-5 tiden när det blev ljusare kunde vi se projektilerna.
  fd.vpl artillerist

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: