Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

Nordflottan övade ubåtsräddning

I mitten av april, den 17:e, övade ett antal fartyg ur Nordflottan ubåtsräddning i en samövning med marinflygets räddningstjänst, enligt artikel på den ryska sajten flot.com. I övningen som gick ut på att söka och hjälpa en förolyckad ubåt deltog ubåtsräddningsfartyget “Georgij Titov”, bogseraren “Pamir”, hydrografiska fartyget GS-278 samt trålaren Polarnij. I rollen som förolyckad ubåt på 100 meters djup ingick den diesel-elektriska ubåten typ Kilo “Magnitogorsk” (ur 161:a ubåtsbrigaden med hemmahamn Polarnij). Övningen ägde rum i Motovskijbukten som grovt räknat ligger mellan Murmansk och norska gränsen.

För att undersöka den kustnära övningszonen användes fjärrstyrda apparaterna typ “Venom” och “Tiger”. Även djuphavsdykare i atmosfärisk dräkt (typ Hardsuit-1200) deltog samt miniubåtar från “Georgij Titov” av typen Bester/Priz AS-34 (projekt 1855/18551). Nedan ett inslag om det hela från tvzvezda som är utlagt på dutube.

Filed under: VMF, VVS

6 Responses

 1. teaterdirektören says:

  Detta får man väl anse som en låg nivå:)

  Teaterdirektören.

  • SRV says:

   Nej, det är det inte. Om de nu verkligen anslöt till Kilon och genomförde lucköppning och persontransort till ubåtsräddningsfarkosten (Priz) är det ett framsteg för dem.

 2. brezjnev says:

  Japp:-)
  Men som vanligt befinner sig många svenska politiker och journalister i nivå med de rundmaskar som lever i bottenslammet.

 3. ano says:

  Kvantiteten går upp men hur är det med kvalitén? Algeriet valde att lämna tillbaka sina nyinköpta Mig-29 pga dålig kvalite. Ryska styrkor klagar också (det viskas att 1/2 av flygplanen har allvarliga brister vid leverans) men har inte så mycket att välja på…

  • brezjnev says:

   Vi får hoppas att rysk teknologi är mindre bra, men man kan knappast bygga säkerhetspolitik och försvarsförmåga på en förhoppning om dålig kvalitet hos motståndarens flygplan.
   Sen kan man fundera över vad som brister d.v.s. är det nya tekniska lösningar som orsakar t.ex. pilotinducerade oscillering i ett överkänsligt styrsystem eller är det taskiga vingmuttrar:-)
   Har man en vettig feedbackloop kommer saker och ting att fixa sig över tiden och då är frågan hur lång tid det kommer det att ta innan man är i mål så att säga.

   • ano says:

    Nu ser jag att kommentaren inte hamnat under artikeln om nya leveranser till ryska flygvapnet. 🙂

    Hur som helst, mitt påpekande om ursel kvalite är inte en förhoppning utan fakta. Det sägs att avvisade algeriska Mig var fullproppade med begagnade komponenter. Var och en kan lätt inse att tillförlitligheten i sådana fall är kraftigt underminerad. Varför väljer ryssarna att göra på så sätt? Spara pengar eller brist på kapacitet för tillverkning eller något tredje? I vilket fall är det tveksam att fusk med begagnade komponenter är dokumenterad och att finna ersätta alla sådana i redan producerade flygplan lär vara mycket tidskrävande och kostsamt.

    Problem med tillförlitligheten har vi också haft, ex fanns det alltid ett större antal Strv 103 i reserv vid övningar då uthålligheten var undermålig. Denna svaghet blev man inte av med under vagnens hela livslängd.

    Ensidig och okritisk rapportering med syfte att framkalla en viss åsikt/stämning var det som en gång i tiden sänkte sovjetisk press – ingen hade någon förtroende överhuvudtaget i det som skrevs. För att vinna förtroende är det nödvändigt att åtminstone försöka belysa frågeställningen från olika sidor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: