Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

Älskade fiende

Nyhetsprogrammet Novosti på den statliga tv-kanalen “Första kanalen” uppmärksammade i sin kl.10.00 sändning igårförmiddag att det är 310 år sen Baltiska flottan grundades av Peter den Store. Firandet var förlagt bl.a. till Kronstadt utanför Sankt Petersburg och tv-inslaget visade diverse fartyg samt en mindre “reenactment”, som var en del av firandet (handlade om en skärmytsling i Nevas mynning 1703). Fartyget i inslaget hade en stor svensk flagga och avsåg antagligen Geddan eller Astrild som efter strid uppbringades 1703.

RIA Novosti har en artikel som berör samma ämne med titeln “Baltiska flottan fyller 310 år och firar med fartygsparad och “reenactment” . RIA meddelar att flera rekonstruktioner av fragment av strider genomfördes t.ex. majdrabbningen i Nevas mynning 1703 då ett trettiotal båtar besegrar två mindre svenska örlogsfartyg, Geddan och Astrild. Men RIA nämner också ett annat stridsfragment och det är landsättningen av desanter den 5:e oktober 1941.

Hursomhelst firandet av Baltiska flottans dag, den äldsta av Rysslands flottor hade ett digert program med fartygsparad, demonstration av artilleri- och raket-vapen, diversionsspaningsdesanter vid landstigning, marininfanteri vid landstigning, “reenactment”, konserter m.m. Firandet av Baltiska flottans dag genomfördes i Kronstadt men också naturligtvis i huvudbasen för Baltflottan nämligen Baltijsk, Kaliningrad.

PÅ dutube finns postat ett inslag från Russia Today och striden med det svenskflaggade fartyget börjar 40 sekunder in i inslaget:

Naturligtvis har tvzvezda.ru ett inslag om Baltflottans dag där ett mindre svenskt örlogsfartyget syns klart och tydligt.

Телеканал “Звезда”

В Кронштадте прошли праздничные мероприятия в честь 310-летия Балтийского флота

18 мая 2013, 18:20

Празднование началось с военно-морского парада, в котором приняли участие 11 кораблей и судов Балтийского флота России. Праздник установлен в честь победы русских моряков, когда 30 шлюпок под командованием Петра I атаковали и захватили два шведских парусника…. Подробнее »

Annars kan man roa sig med hur Aleksander Nevskij bekämpar en svensk landstigning 15 juli 1240 på Nevas stränder i en filmatisering från 2008 av Aleksander Nevskijs liv och leverne.

Filed under: Ryssland, Suomi/Finland, Sverige, VMF

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: