Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

Ny militär satellit Kosmos-2486 i låg jordbana

Rysk media meddelar att kl.22.37 i fredags placerades den militära spaningssatelliten Kosmos-2486 i låg jordbana av en trestegs bärraket av typen Sojus-2.1B. Kosmos-2486 är en militär variant, “Persona”, av en civil satellit av typen “Resurs-DK”. Den civila satellitens huvudfunktion är distanssondering av jordytan och en första variant sköts upp 2008.Uppskjutningen genomfördes från 43:e plattformen på kosmodromen Plesetsk i Norra Ryssland (ca 40 mil från finska gränsen).

ITAR-TASS betecknar uppskjutningen som lyckosam och citerar samtidigt i artikeln“Ryssland planerar att under 2013…” chefen för Luft-rymd-försvaret generalmajor Aleksandr Golovko om att fyra GLONASS-satelliter ska skjutas upp under 2013, tre från Bajkonur och en från Plesetsk. Vidare påstår generalmajoren att många satellituppskjutningar är att vänta, allt från vanliga kommunikationssatelliter via Kosmos-serien till GPS-satelliter modell Glonass.

Bärraket av typen Sojus-2.1b är en inhemskt utvecklad/moderniserad och är av medeltung modell. Moderniseringen inkluderar ett digitalt styrsystem som bl.a. förbättrar precisionen av leveranspunkten avseende omloppsbana. Uppskjutningen av Kosmos-2486 skulle ske idag den 8:e juni men har tidigarelagts av ej angivna skäl. Vidare står det i artikeln från ITAR-TASS med citat av generalmajor Golovko att Sojus-2.1b planerats till att användas i september…hmmm…varför denna prioritering och forcering ? Syrien ? Zapad-2013 ?

RIA Novosti: “Raket-bärare typ Sojus-2.1B kommer att släppas loss den 7:e juni.”

Vesti: “Raket-bärare typ Sojus-2.1B placerade militär satellit i omloppsbana”

Filed under: Kärnvapen, Ryssland, Sverige, VVS

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: