Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

Iskander, Iskander, Iskander

RIA Novosti meddelar om fortsatta leveranser av Iskander till Ryska Federationens väpnade styrkor. I artikeln “Ryska Federationens armé erhåller under 2013…” citeras en ordförande i försvarsministeriet vid namn Jurij Borisov:

“Under 2013 planeras leverans av en första brigaduppsättning av OTRK Iskander.”

RIA poängterar i sin artikel att tidigare har olika delar i Iskander-systemet levererats individuellt från de olika underleverantörerna t.ex. stabsfordon, raketramper t.o.m. stridsspetsar och bärare har levererats särskilt.

En kul grej med Iskander är att räckvidden är oklar, det talas om max 50 mil men finska källor nämner 70 mil. En till kul grej är att Iskander kan utrustas med två varianter av kärnvapenstridsspetsar (AA86/AA-92), allt enligt tyska wikipedia. En annan kul grej är att Iskander ska kunna avfyra kryssningsmissiler typ R-500 med en räckvidd på 200 mil.

Dessutom nämns i artikeln att Vladimir Putin i juni 2012 meddelat att tio brigaduppsättningar av Iskander ska levereras till Ryska Federationens armé. Sen tidigare finns Iskander hos 26:e raketbrigaden i Luga (12 st. raketramper) samt även 630:e avdelta raketavdelningen (testcentrum Kapustin-Jar). Luga ligger som bekant mellan Sankt Petersburg och Estland. På följande ryska sajt (militaryrussia.ru) nämns flera förband som planeras att få Iskander som 92:a och 103:e raketbrigaderna samt 107:e avdelta raketavdelningen. 112:e och 448:e raketbrigaderna finns också med i spekulationerna.
Vidare nämnde Putin att tio brigaduppsättningar av S-300V4, 2300 stridsvagnar samt omkring 2000 självgående haubitsar och kanoner ska tillföras Ryska Federationens armé (landstyrkorna). Sist men inte minst mer än 30.000 enheter fordonsteknik ska också tillföras.

Läsare av rysk media får målet med den ryska upprustningen repeterat lite då och då, lite på samma sätt som flera ledande svenska försvarspolitiker påstår att den ryska upprustningen sker från låg nivå och att inget hot finns mot Sverige. Den ryska upprustningen kör på för fullt och man kan undra när börjar den svenska återtagningen av förlorad försvarsförmåga? En försvarsförmåga som skulle återtas ifall Ryssland gick i fel riktning och började rusta upp. Kriterierna för ett svenskt återtagande av försvarsförmåga har varit uppfyllt i flera år. Bristen på ledarskap och agerande är alarmerande stort hos svenska politiker på riksnivå, för att inte tala om journalisternas ivriga slickande av husses hand via presstödet. Medias roll som stor stygg schäfer som granskar makten handlar snarare om en liten bjäbbande fjärilshund som tystnar vid lite godisutdelning eller jagar sin egen svans i PK-mani.
En stats viktigaste kärnverksamhet är att skydda sina medborgare mot yttre såväl som inre hot. Sverige lyckas inget vidare med tanke på “intifadan” i Husby m.fl. områden samt en “skön” påskhälsning parat med ett i stort sett avrustat Gotland m.m. ?? Sverige är fantastiskt, det finns det fler som tycker. En stat som ger upp sitt våldsmonopol och medel till våld kommer sakta men säkert att korrumperas, varje land har en armé sin egen eller någon annans.

Filed under: ryska armén, Ryssland, Suomi/Finland, Sverige

5 Responses

 1. jan-olov says:

  Mkt bra att du uppdaterar läsarna på detaljer kring Iskander mm.
  Ja kriterierna för återtagning är uppfyllda och instämmer i frustrationen av bristande ledarskap och ansvar från regeringen
  som konsekvent har nedtonat den ryska utveckling och understruktit vår egna militära förmåga.
  Nu senast genom att luta sig mot Parp rapporten som när man skärskådar den är skriven i futurum och värderad främst utifrån vår internationella förmåga.
  Den är inte skriven avseende förmåga idag eller främst vår förmåga att försvara våra medborgare och vårt land.

  Insikten har dock ökat en hel del på sistone bland försvarspolitikerna och även militärledning som varit oförlåtligt otydlig,undfallande , brist på försvarsvilja och livrädda att använda sin medborgliga och grundlagsskyddade rätt att framföra sin personliga åsikt med sitt kunnande/erfarenhet som mervärde.

  Det är bara att konstatera att vårt land försvar är ett pearl harbour idag och fullständigt utelämnat inför det du beskriver.
  Risken att ha bla ett utslaget flygvapen och marin i bas vid ett snabbt iscensatt angrepp är höga.
  Våra befolkningscentra och viktig infrastruktur sårbar och lv paraplyet idag är 2 lv bataljoner-patetiskt!.

  Historien kommer att dömma de politiker , den regering och den riksdag som slackade i ansvar inför sina medborgare i nästa försvarsbeslut.

  Det är och förblir en god demokratiskt ide att städa riksdagen på
  ansvarslösa politiker genom aktiv val september 2014.
  Det är en god ide att kräva proaktivt militärt ledarskap och stå upp för landets försvar och våga med sitt personliga mod kommunicera vad som krävs av dimensionering/förmågor snarare än änsligt bevaka sitt revir och sin karriär och knyta händerna i byxfickorna.

  jag efterlyser mer försvarsvilja och en moralisk och etisk upprustning bland politiker och högre officerare i handling och ord.

  Kn Jan-Olov Holm Hemvärnsbefäl

  • brezjnev says:

   >jag efterlyser mer försvarsvilja och en moralisk och etisk >upprustning bland politiker och högre officerare i handling >och ord.

   Har ingen avvikande uppfattning, det är som du säger alldeles för mycket revirpinkande och vaktande av egen position vid köttgrytan. Väldigt få tycks se längre än till grytkanten eller den egna näsan eller så har man bara gett upp.

 2. rollern42 says:

  Mycket bra skrivet!
  Det är obegripligt att politiker kan undvika försvarsfrågan under så många år som det har stått fullt klart att Ryssland rustar militärt så det knakar. Även FOIs öppna rapporter har pekat på detta! Att inte ens som ett akutläge införskaffa ett effektivt luftvärnsförsvar runt våra få kvarvarande basområden eller på Gotland är en häpnadsväckande brist på politisk kompetens. Dessutom polisanmäler Försvarsmakten en enda grävande journalist som har förstånd i det här landet som med en tillgång till öppen information försöker skapa någon jävla ordning! Är det klokt? När ska okunniga politiker och försvarsledningen informera om läget för det svenska folket? Är det inte dags att öppna sig i Almedalen på Gotland “nu” och visa intresse för försvarsfrågorna?
  Varför skickade t.ex. Flygvapnet 28 Gripenpiloter till en NATO övning i Holland men inte kunde sätta två Gripenpiloter i jaktberedskap på Ärna på långfredagen? Är kanske inte invasionsförsvaret värd uppmärksamhet längre för våra svenska försvarspolitiker? Ska allting kretsa på militära insatser i andra delar av världen?

  • brezjnev says:

   >Det är obegripligt att politiker kan undvika försvarsfrågan >under så många år som det har stått fullt klart att Ryssland >rustar militärt så det knakar.

   En orsak är den klart undermåliga journalistiken i svensk media. Svenska mediapersonligheter och journalister går ju på samma fester och är med i samma kompisföreningar som politiker och annat löst folk. Klart som korvspad att detta leder till ett ryggdunkeri och svågervälde.Sen att t.ex. svt och sr har en stor andel journalister som röstar på världsfrånvända Mp/Vp(k) påverkar givetvis vilka ämnen som ska serveras svenska folket i t.ex. Agenda/Rapport/Debatt etc.

 3. […] förekommer ibland, dök detta yttrande upp ur minnets arkiv efter att jag läst Brezjnevs inlägg Iskander, Iskander, Iskander. Även om takten i och omfattningen av införandet av Iskandersystemet i och för sig var […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: