Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

Undervattensapparat projekt 18271

Den ryska marinsajten flotprom.ru, har en artikel från den 28:e juni “SGA Bester-1 klar för sjösättning”“, som säger att snart sjösätts en ny modell av djuphavsräddningsapparaten Bester-1 projekt 18271 (fortsättning på projekt 18270). “Miniubåten” ska utrusta räddningsfartyget “Igor Belousov”, nya generationens räddningsfartyg projekt 21300. Bester-1 byggs av Admiralitetsvarvet i Sankt Petersburg och kommer att sjösättas där i slutet av juli. Farkosten kommer sen att transporteras till fartygsindustri “Krasnoe Sormovo” i Nizjnij Novgorod (tidigare Gorkij). Efter test av farkostens titanskrov kommer den att under hösten 2013 att återvända till Neva och Östersjön för ytterligare tester.

Enligt artikeln har man haft vissa problem med leverans av dielektrisk vätska för farkostens batterier, som har fördröjt ubåtens färdigställande i över en månad. Bester-1 kan enligt följande artikel husera 12 arbetande dykare på ett djup upp till 450 meter, “Apparat Bester-1…”. Bester-1 är 12 meter lång, drygt tre meter bred och ca fem meter hög och kan operera autonomt i icke-räddningsroll i tre dygn.

I följande artikel hos VPK “Ryska Federationens flotta erhåller 10 nya räddningsbåtar och bogserare under 2013” nämns att fyra exemplar av djuphavsräddningsapparat Priz projekt 1855 moderniseras. Individ AS-30 är i slutfasen av modernisering, individ AS-26 är mitt uppe i modernisering samt AS-34 och AS-36 står i kö. En kul grej är att bilden till artikeln syns djuphavsapparat typ Konsul projekt 16810/16811.

Och apropå undervattensgrejer, miniubåtar etc är det här passande att länka till en bra artikel hos hjak.se, “Våra objudna besökare”. Och sen kan man läsa i dagens Norrbottens Kuriren en artikel med följande rubrik “Miniubåt till Kalix”. Enligt artikeln är miniubåten tänkt att erinra om ubåtsjakterna i Törefjärden bl.a. 1983 och 1987.

Sovjet sysslade en del med miniubåtar som t.ex. Triton och dess efterföljare Triton-1M eller varför inte Triton-2 (projekt 908) och Piraja (projekt 865).

Filed under: Sverige, VMF

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: