Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

Nordflottan övar med stora landstigningsfartyg

I samband med krigsflottornas dag den 28:e juli kommer delar av Nordflottans marininfanteri att visa vad man kan genom strid mot “fienden” efter att ha landstigit på en oförsvarad del av Murmanskfjordens strand, enligt RIA Novostis artikel “Marininfanteri besegrar “fienden”…”. Redan nu pågår praktisk övning i landstigningens ädla hantverk bl.a. att korrekt fördela last på landstigningsfartygens dubbla lastdäck samt ilasta stridsfordon samt urlasta stridsfordon för simning. I övningen deltar två av Nordflottans fyra stora landstigningsfartyg typ projekt 775 Ropucha I/II vid namn BDK-91 “Olenegorskij gornjak” och BDK-45 “Georgij Pobedonosets” (länk foto.mail.ru). Totalt kommer 20 stridsfordon att delta i landstigningen, två foton finns på stridsfordon typ BTR på RIA Novostis sajt.

Enligt wikipedia kan varje Ropucha lasta 10 stridsvagnar och 225 soldater eller 12 stridsfordon och 340 soldater. Det stora lastrummet har måtten 95 x 4,5 x 4,5 meter och klarar av upp till 480 ton. Dessa fartyg typ Ropucha (sv:padda) har egen beväpning som varierar beroende på modell t.ex. Ropucha I/II har 2 st 5,7 cm allmålskanoner (Ak-725) medans modell III har en 7,6 cm allmålskanon (AK-176) kompletterat med två gatlingkanoner (Ak-630). Sen tillkommer både bärbart luftvärn samt raketartilleri (Grad-M).

Murmanskfjorden eller Kolabukten är en 57 km lång havsvik/fjord/bukt av Barents hav. I Murmanskfjorden ligger tre isfria hamnar i form av Murmansk, Poljarnij och Severomorsk. Severomorsk har den största torrdockan på Kola-halvön och här ligger flera stora “assets” förtöjda från och till enligt gogglemaps.
I området finns också ett antal flygfält för marinflyget bl.a. Severomorsk-1 Safonovo, Severomorsk-2 och Severomorsk-3 Maljavr. På trean finns 279:e flygregementet utrustat med bl.a. Su-25, Su-27 och Su-33. På ettan finns antiubåtshelikoptrar och transport- och ubåtsjakt-flyg i form av 830:e helikopterregementet respektive 403:e flygregementet. Tvån är enligt ryska wikipedia inte i bruk.

Filed under: Suomi/Finland, Sverige, VMF

9 Responses

 1. Roger Klang says:

  Har Paddan verkligen amerikanska Gatlingkanoner, eller menar du elektriska kanoner av någon annan motsvarande typ?

  Roger Klang

  • brezjnev says:

   Jo, jag var lite otydlig, menade kanon konstruerad enligt gatlingmekanismen eller som det också heter på engelska “rotary cannon”.
   AK-630 där 6 står för antal eldrör och 30 för kaliber i mm.
   Hela vapenstationen inklusive kanon, radar och optisk-elektrisk följare kallas för A-213-Vympel-A, Systemet byggs av “Tulas maskinkonstruktionsindustri” i den ryska staden Tula.

 2. Roger Klang says:

  Sverige skulle behöva Gatlingkanoner främst för bekämpning av små lågtflygande UAV:er och TUAV:er. Att offra en Rb 70 på en liten snurra blir inte ekonomiskt. Det finns en 20 mm 3-pipig variant som spottar ut 2 000 rpm, som amerikanarna ibland har på Humvees. Annars finns det 7-pipiga 20 mm Gatlingkanoner som kan spotta ut mellan 4 000-6 600 rpm om man vill överhetta piporna, och det finns en helikopterbaserad 6-pipig kanon som spottar ut 3 000 rpm. Det ser ut som när Gud pissar ut en eldstråle och leker med den, när man avfyrar dem. Det är inte så svårt att träffa mål när en erfaren skytt använder den ens från en helikopter i hög fart. Jag har tidigare letat upp den här informationen till min bok, jag kommer inte ihåg det i huvudet. Det gör ingen. Men jag har hört att Hitler visste bättre än sina generaler vilka prestanda som vapen och ammunition hade. Vid varje tvist så vann han över valfri general.

  Roger Klang

  • brezjnev says:

   Synd att man skrotade alla 4 cm Lvakan m/48, smal sak att fordonsmontera dessa på standardlastbil. Speciellt med tanke på flaklastare etc. Men bärbara lvrobotar vore riktigt fint speciellt åt hemvärnet som saknar lvförmåga. Och den lilla förmåga som finns i manöverbataljonerna är som alla vet djupt otillfredsställande. Ett par attackhelikopter typ Mi-24 Hind/Ka.52 Alligator gör utan pardon mos av både insats- eller hvbev-kompanier.

   En enkel sak att öka uteffekten på hemvärnet är manpads och 12 cm Grk samt splitterskyddade fordon. Sen får man gärna krigsplacera så många som möjligt som gjort värnplikten efter säg 1997 i hv. 43 bataljoner räcker inte till särskilt då förluster uppstår under mobb och den första stridskontakten. Var är personalreserven.,
   Uppgifterna för hv kan man diskutera men när skiten träffar fläkten kommer man att jobba järnet med det man har.

   A.H gick under namnet Gröfaz=Grösster Feldherren Aller Zeiten. Det var därför som Berlin bytte ägare från en masmördare till en annan 1945, till Stalin.

 3. Roger Klang says:

  Det var faktiskt Göring som döpte honom till det under den tiden det gick bra för Tyskland. Sedan började tyskarna ironiskt eller sarkastiskt använda det som ett öknamn. Och ja, Hitler var en ond massmördare, och Stalin med.

  Roger

 4. Roger Klang says:

  Uttrycket myntades av Hermann Göring första gången den 20 maj 1940. Öknamn på Hitler efter 1942.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: