Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

Ryska Stillahavsflottan övar stort i Japanska sjön

RIA Novosti publicerade idag en artikel vid namn “Stillahavsflottan påbörjar storövning i Primorje och på Kamtjatka”. Övningen påbörjas idag och sträcker sig över 15 dagar i vilket deltar över 40 örlogsfartyg och hjälpfartyg, 20 flygplan och helikoptrar samt 3.000 krigstjänstgörande. Kaptenen av första rangen Roman Martov citeras i artikeln:

“Det huvudsakliga övningsmålen är att utröna beredskapen hos flottstridskrafter, strid mot terrorism till lands och sjöss samt försvar av landets naturresurser. Övningen genomförs i två etapper under 15 dygn i Japanska sjön och Avatjabukten. Sammanlagt i övningens aktiva fas kommer upp till tio lokala övningar att genomföras.”

Roman Martov ska enligt RIA Novostis artikel ha understrukit att övningen också handlar om samverkan med Inrikesministeriet, Räddningsministeriet, Säkerhetstjänsten (FSB), Transportministeriet och andra strukturer. Martov citeras därefter enligt följande:

“Tillsammans med flottan sker samverkan avseende frågor om eliminering av följderna av terroristdåd, olyckor av teknologisk karaktär på statliga objekt, övervakning av säkerhet för sjöfart samt ge hjälp till fartyg i nöd.

Härligt och trevligt och som av en tanke kan man fundera på Nordstream och Arctic Sea. följande kan man läsa om “stölden” av Arctic Sea på ryska wikipedia.

“24 juli på svenskt territorialvatten mellan öarna Öland och Gotland i Baltiska havet blev fartyget attackerat av en grupp människor som utgav sig för att vara svensk polis. De genomsökte fartyget under 12 timmar…”

Och från Försvarsberedningen och Moderaterna meddelas att Japanska sjön ligger långt från Sverige och att det dessutom är låg nivå på Japanska sjön så här års.
För övrigt har försvarsministern låtit meddela om stora satsningar på den av värnpliktiga omtyckta badplatsen Aldersjön på Bodens Södra skjutfält, satsningen kommer alltså både armé och flotta samt KA tillgodo.
OBS! ovanstående rader kan innehålla spår av sarkasm med smak av viss bitterhet.

Filed under: rysk politik, Suomi/Finland, Sverige, VMF

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: