Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

Sänkningen av slagskeppet “Novorossijsk” 29 oktober 1955

Tvzvezda.ru publicerade 22 augusti ett inslag på sin sajt, “Linkor “Novorossijsk” förstördes av italienarna”, som handlar om sänkningen av slagskeppet Novorossijsk den 29 oktober 1955. I texten till inslaget citeras en veteran från 10. Flottiljen MAS, Ugo D´Esposito:

“Folk från 10. Flottiljen gjorde allt och förstörde Novorossijsk”

Slagskeppet började sin bana i Italienska flottan under namnet Giulio Cesare (Julius Caesar). Örlogsfartyget lämnades över till Sovjetunionen 1949 och döptes om samt blev Svartahavsflottans flaggskepp. Hon sjönk i Sevastopol-bukten efter en explosion natten den 29 oktober 1955. Den officiella sovjetiska versionen var att explosionen orsakats av en gammal tysk magnetmina med en ekvivalent på 1-2 ton TNT. Dock hade flera fartyg ankrat på samma ställe i bukten utan att utlösa minan samt att kratern på botten var för liten med tanke på en tysk magnetmina.

Enligt tvzvezda.ru anlände i lastrummet till en italienskt ångfartyg diversanter och miniubåt som sen trängde in i hamnen (tvzvezda använder explicit ordet miniubåt i bildtexten) och minerade slagskeppet.

Det finns två dagsgamla artiklar , den ena på italienska,“Ugo D’Esposito: la Novorossiysk affondata nel ’55 da incursori della Xa MAS”, och den andra på ukrainska (som har några relevanta foton bl.a. en på Maiale) I den italienska artikeln nämns underavdelningen hos 10.Flottiljen som utförde uppdraget: “Gamma”.

Телеканал “Звезда”

Линкор «Новороссийск» был уничтожен итальянцами

22 августа 2013, 22:30

Тайна гибели линкора «Новороссийск» почти 60 лет назад в Севастополе, возможно, раскрыта. Стало известно, что итальянский пенсионер в интервью одному римскому изданию признался, что лично участвовал в подготовке диверсии по уничтожению корабля, отвоеванного Советским Союзом у Италии…. Подробнее »

Linkor= är en rysk förkortning av linjeskepp, det finns två varianter av linkor, dels de gammeldags med segel och dels de moderna bepansrade och utan segel:-)

—–Uppdatering———
Kom å tänka på en viss Lionel Crabb och kryssare av typen Sverdlov.

Filed under: Kalla kriget, VMF

8 Responses

 1. M says:

  Låter som en väldigt märklig historia? Varför? Motiv? Varför avslöjad detta nu?

  • brezjnev says:

   Tja, det är alltid intressant hur saker och ting läggs upp till försäljning.
   Rackarns, kommer och tänka på “Styrelsen för psykologiskt försvar” som lades ned 2009. Eller dess föregångare “Beredskapsnämnden”. För att inte tala om “Totalförsvaret upplysningsnämnd” och om försvarsupplysningen som ingick som moment i värnplikten.

   Men det är klart när allt går åt skogen och strömmen gått kan man väl alltid surfa in på hemsidan för “Myndigheten för samhällsskydd och beredskap”. (Obs ironi blandad med sarkasm)

   Blev något off topic men tycket det passade:-)

 2. Jakob says:

  Tack, det var verkligen en intressant nyhet.

  Ola Tunander beskriver de italienska marina specialförbanden i sin bok Hårsfjärden (340-345). Där får jag intrycket att Decima MAS var beteckningen på Italiens specialförband under VK2 och att beteckningen under efterkrigstiden var Comsubin (Commando Raggruppamento Subaqui ed Incursi).

  Detta är i korthet Tunanders omdöme om förbandet:
  “Comsubin är den mest vältränade marina specialstyrkan. Dess förband är beredda att ta stora risker.”

  • brezjnev says:

   Italienarna har varit bra på marina specialförband, tänker på sänkningen 1918 av slagskeppet “Viribus Unitis”, som togs i tjänst av Österrike-Ungern 1912. Attackteamet använde som fortskaffningsmedel en Mignatta, dvs en modifierad torped. Eller sänkningen av ett av dess systerskepp SMS Szent István i en torpedbåtsattack, torpedbåt förkortas MAS på italienska.

   Läste nånstans att man i Sovjetunionen var mycket imponerad av 10.flottiljens aktioner i Svarta Havet/Medelhavet under Vk2 och hade dessa som förebild vid skapandet av egna marina specialförband under 1960/70-talet.

 3. Intressant och spännande men den italienska grundkällan är för mig helt okänd och veteranen hade gärna kunnat styrka sitt uttalande med några detaljer. Därmed inte sagt att han kanske ändå talar sanning. Behövs helt enkelt bättre intervju och helst fler belägg innan man kan anse denna historia helt klarlagd. Fortsätt gärna bevaka denna händelse – som finns med i den kommande boken “Ryska elitförband”…

  • brezjnev says:

   Min italienska inskränker mig till vanligt förekommande fraser ur “Bläckfisken” och “Kommissarie Montalbano” 🙂

   Finns det nått release-datum för “Ryska elitförband” ?

 4. Nilsson says:

  Varför skulle italienarna sänka ett 30 år gammalt och omodernt slagskepp? Det hae gjort större skada för ryssen att underhålla och segla den gamla skorven än att få den sänkt.

 5. Nilsson says:

  Nu fuskade jag, snarare ett fartyg som var närmare 40 år gammalt?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: