Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

Luftlandsättning nära norska gränsen den 24 september

RIA Novosti publicerade den 18 september en artikel med rubriken “Desanter tar medelst stormning en halvö på Kola-halvön, där “insurgenter” satt sig”

RIA Novosti skriver att övningsupplägget går ut på att landsätta 300 desanter för att förinta terrorister som finns i området på den lilla halvön (Mellanhalvön, en halvö mellan Fiskarhalvön och fastlandet). En viss VDV-överste Jevgenij Mesjkov citeras:

“För första gången planeras att en formering desanter från Ivanovo landsätts i storm-desant-stil i mitten på halvön Mellan-halvön…för genomförandet av operationen kommer flygplan typ Il-76 att allokeras och helikoptrar tillhörande flygvapnets stridskrafters första kommando samt luftvärn från Västra militärområdet att tilldelas”

Artikeln avslutas med följande citat från överste Mesjkov:

“Som tvingande åtgärd för att få slut på motståndet samt hindra tillbakadragandet av krigarnas huvudstyrka till område i Barents hav kommer enheter ur VDV med beväpning och fordon med kort varsel att med militära transportflygets Il-76:or att transporteras från centrala Ryssland till Olenogorsk.”

Noterar att utanför Olenogorsk ligger flygbasen Olenja som har en “runway” på 3500 meter.

I RIA:s artikel används olika ord för motståndaren som terrorister, banditformering samt ordet “bojevikov” (av boj som är strid,slå,slag,kamp) som kan översättas lite olika beroende på sammanhanget t.ex. med insurgenter (finfint “engelskt” låneord). Man kan alltså spekulera i vilka terrorister som har förmåga att med fartyg landstiga på en liten halvö uppe i arktiskt område (beroende hur man definierar Arktis).

Det kan vara av intresse att notera att Mellan-halvön ligger drygt 3 mil från norska gränsen, drygt 8 mil från Kirkenes och 8 mil från Vardö. Vardö har en radar i form av Globus II.
Enligt tidningen “Barents Observer” är denna rader en viktig del av USA:s robotsköld i Europa.En radar som ska moderniseras för drygt 300 miljoner kronor 2015, enligt samma tidning.
Och enligt engelska wikipedia:

“The Russian general Leonid Ivashov said in a statement to the Norwegian newspaper, Dagbladet, that Russia had programmed tactical nuclear weapons to attack the radar station.”

En kul grej är att samma Leonid Ivashov tydligen hjälpt Alexander Dugin med hans “småmysiga” bok “Geopolitikens återkomst”

Härligt när saker verkar hänga ihop. Och här passar det bra att tipsa om boken “Isfront” av Asbjörn Jaklin som har underrubriken “Kalla kriget i Norr”, rekommenderas.

Filed under: Kärnvapen, Radar, rysk politik, Suomi/Finland, Sverige, VDV, VVS

2 Responses

 1. Roger Klang says:

  I området Mellanhalvön och Fiskarhalvön finns sedan före andra världskriget minst, traditionellt både etniskt norska och finska och tror jag – samiska – folkgrupper. Det är den första lagen om Ryssland, letar du motiv så hittar du dem nästan alltid i etniska motsättningar.

  Roger Klang

  • brezjnev says:

   Det är flera olika etniska grupper som “härjat” däruppe bl.a. norrmän, svenskar, samer, pomorer, finnar, ryssar från Novgorod, ryssar från Moskva, karelare….säkert har en och annan nents och samojed också varit där:-) Engelsmännen har ju också hållt på däruppe och tyskarna kom dit 1940.

   Finland hade under mellankrigstiden tillgång till Barents hav via en liten korridor till Petsamo (nuv. Petjenga) och Liinahamari samt ägde en bit av Fiskarhalvön. Och det var i hamnen i Liinahamari som de svenska J9:orna kom 1940/41 och som sen kördes ner genom finska Lappland till Sverige (april 1940 till juni 1941). Innan lejdtrafiken kom igång från Göteborg var Liinahamarai Sveriges import-export-hamn till världen, och som mest transporterades 1000 ton/dygn.avsedda för Sverige.

   Förrsten, Vardö fick en fästning 1306 och Norge och ryska Novgorod hade vissa handelsdispyter redan 1254 över den lukrativa pälshandeln.

   Men det finska korridoren tillföll Sovjet efter kriget.

   Sen ligger Västra fjorden en handfull mil, från Petsamo/Petjenga med dyrbara resurser som atomubåtar tillhörande Nordflottan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: