Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

Västra militärområdet erhåller stridsvagnsleveranser av typ T-90

Tvzvezda.ru meddelar i ett inslag från 19 december, “Västra militärområdet erhåller stridsvagnar T-72B3”, att 100 moderniserade T-72:or levereras till 20:e gardesarmén med säte i Mulino. Dock är benämningen T-72B3 lite lurig då man ska komma ihåg att T-90 ursprungligen skulle benämnas T-72BU, men senare T-88 och slutligen fick heta T-90. Det man gjort med T-72B3 är en djup modernisering av en tidigare modell av T-72 (man har ett antal tusen i långtidslager), serieleverans av denna vagn startade 2012. Anledningen till detta förfarande är att det är billigare att modernisera äldre T-72 än att bygga nya T-90.

T-72B3 har enligt ryska wikipedia nytt eldledningssystem, dynamiskt pansar “Kontakt-5”, ny motor B-84-1, ny digital ballistisk dator, nytt sikte “Sosna-U”, nytt samband, förbättrad kanonstabilisator, förbättrat NBC-skydd, automatladdaren är anpassad för ny ammunition, drivaggregat och band är modifierade.

En orsak att djupt moderniserade T-72 fick heta T-90 var att varumärket fick sig en törn av “Desert Storm” där många irakiska T-72 bet i gräset. Dock är det orättvist då de modeller som Sovjet exporterade till arabländerna var så kallade “monkey models”. De T-72 som t.ex. stod i mobbförråd i DDR var av en annan kaliber.

En kul grej med 20 gardesarmén var att den tidigare var stationerad i Östtyskland och organiserades första gången i april 1945 under namnet 4:e gardespansararmén.

En till kul grej är att i inslaget från tvzvezda säger armégeneralen Dmitrij Bulgakov, från försvarsministeriet i början av inslaget i samtal med journalist:

“DB -Fler än 1000 stridsvagnar är uppställda för ombeväpning.
Journalist – Hur många av dessa är moderniserade
DB – Jag får inte säga siffran, okej, men det är rätt så många.”

Enligt tidigare uppgifter satsar Ryssland på 2300 nya stridsvagnar till 2020.

Sen pågår arbete med ny stridsvagn
Första prototypen av stridsvagn Armata är klar

Filed under: Estland/Viro, rysk teknologi, ryska armén, Suomi/Finland, Sverige

7 Responses

 1. Nilsson says:

  Är verkligen det med sanningen överensstämmande att de T 72 som användes av bla Irak var så mycket sämre än ryssarnas egna, jag tycker det låter som bortförklaringar.
  Ryska vagnar av äldre design har skjutits sönder i tusental av israeler, amerlkaner och sydafrikaner så jag är tveksam om ryssarnas egna T72 hade klarat sig så mycket bättre.

  • brezjnev says:

   Tjaa, visst har man sett tornlösa T-72:or vid vägkanten i media…men…

   Exportvarianten av T-72 benämnd T-72M kom 1980 och har sämre pansartjocklek än T-72M1 från 1982 och T-72B. T-72B från 1985 har dessutom kompositpansar “Kontakt” samt skyddsystemet “Svir” (bekämpar inkommande pvrobot). Irakiska T-72:or hade inte nattsikten och sämre eldledningsutrustning. Dessutom licenstillverkades T-72 i Irak med bombastiska tillnamn som det “Babylonska lejonet” och “Saddam”.
   Men framförallt saknade irakiska T-72:or effektiv ammunition, det har bl.a. rapporterats om pilprojektiler med stålspets istället för tungsten/wolfram. Men irakierna fick aldrig köpa t.ex. 12,5 cm pilprojektil BM22/23 som kom 1979. Denna pilprojektil kunde slå igenom 500 mm semifinit mål av pansarstål. Och under 1980-talet hade NATO inte den skyddsnivån att det fixade denna granat. BM22/23 utvecklades vidare under 1980-talet.

   Alltså, irakiska T-72:or hade sämre skyddsnivå och sämre pilprojektiler. Sen var det där med taktik, T-72:an var en stridsvagn designad för massiva pansaranfall inte nedgrävda för försvar. Sen blev det inte bättre av att Koalitionen hade riktigt bra grejer.

   • Nilsson says:

    Att ammon var sämre köper jag, att utbildningen och taktik var usel är jag också helt införstådd med. Däremot är jag fortfarande tveksam till att pansaret på Iraks T72 var så pass mycket sämre att skott som ryska T 72 hade klarat med glans ledde till att Iraks vagnar kokade upp. Samma vagnar påstods före Gulfkriget ha varit “immuna” mot iraniernas TOW robotar.
    Min poäng är att desinformation och propaganda lätt blir till sanningar och det ligger i ryssarnas intresse att saluföra myten om de usla Irakvagnarna.
    Precis som det låg i USA´s intresse att sprida myten om de styrda bomberna efter första Gulfkriget, när 95 % av släppta bomber var ostyrda.

 2. Irakiska armén hade nog övervikt på antalet T62 om jag ej minns fel. A10;ans Gatlingkanon gjorde mos av dessa.

  • brezjnev says:

   Det var inte lätt att vara pansarsnubbe i Irak.

   Men kolla gärna in T-62M som moderniserades 1983 med bla. extra pansar och annat godis. T-62 MD har aktivt pansar och skyddsystem typ “Drozd”. T-62AM har en 12,5 cm kanon.

   Bl.a. Syrien har T-62M och undras vad dem gjort med vagnen under åren.

   Ser på engelska wikipedia att vissa T-62M har erhållit 12,5 cm kanon samt reaktivt pansar.

   http://en.wikipedia.org/wiki/Equipment_of_the_Syrian_Army

 3. Elof says:

  Kan man maila tips till dig?

  • brezjnev says:

   Jag har ingen mail kopplat till bloggen, men det går ju att använd nytt användarnamn vid kommentering, vilket borde göra att kommentaren(användaren) hamnar i min approve-lista för eventuellt godkännande för publicering på sajten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: