Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

“Arktis, vi har återvänt”

“Arktis, vi har återvänt” är titeln på en 40 minuter lång film där två inspelningsteam från tvzvezda.ru följt med två expeditioner till Arktis under september-oktober 2013. Inslaget finns på dutube samt på tvzvezda.ru. Introtexten på tvzveza.ru lyder:

“Ryssland förnyar sin närvara på norra breddgrader på permanent basis. Två filmteam från tvkanalen “Zvezda” har färdats med Nordflottans fartyg: en på det militära hydrografiska fartyget “Horizont” till stränderna av Franz Josef land, en annan som del av en militär arktisk expedition vars mål var Nysibiriska arkipelagen och den största ön av dessa – Kotelny.”

Relaterat:

Jägarchefen: “Ryssland och omvärlden Del 1 – Kampen om Arktis”

“Arktiskt flygfält från sovjettiden renoveras och utökas för militär gruppering”

“Tunga atomdrivna robotkryssaren “Peter den Store” på färd i arktiska vatten”

“Arktis, vi har återvänt” på dutube, utlagt 7 november 2013.

“Arktis, vi har återvänt” hos på hemsidan för tvzvezda.
http://tvzvezda.ru/schedule/filmsonline/content/201311061452-yht4.htm/

Filed under: rysk politik, Suomi/Finland, Sverige, VMF

4 Responses

 1. JAL says:

  Arktis betydelse i Ryssland kan nu återigen inte överskattas. Uppenbarligen ett område som i hög grad styr politisk och militär utveckling i hela norra europa. Men inte i (m) Sverige. Där råder Status Quo hos firma Borg och Bildt.

  • brezjnev says:

   De höga herrarna och damerna i Stockholm har enligt min mening tappat huvudet och bär detta numera under armen.

   Det är bedrövligt att försvaret av området från Treriksröset ner till Härnösand faller på A9/I19/Boden och F21/Luleå och en handfull hv-bataljoner. Alltså ett område som är drygt halva Sverige och där Norr- och Västerbotten räknas till Barents-regionen samt att stora delar av Norrbottens län ligger i Arktis (enligt norr om polcirkeln-definitionen).

   De höga herrarna i Kreml skrattar och är mer än nöjda.

   • JAL says:

    År 2001 sa jag i anslutning till nedläggningen av I22/gj66 i Kiruna att jag är säker på att vi kommer ha ett regemente i Kiruna igen inom 25år beroende på barentsområdets strategiska betydelse. Återstår att se om jag får rätt. Hoppas att det iallafall blir ett svenskt förband i så fall…
    Lär man inget av historien är man dömd att återupprepa dess misstag!

   • brezjnev says:

    JAL:

    Apropå I22 så var det dessutom kaffepengar man sparade in på, om jag inte minns fel ca 250-300 miljoner om året i 2001 års uträkning. Som jämförelse betalar Sverige in en medlemsavgift under 2013 på 37 miljarder och får tillbaka ca 11,5 miljarder d.v.s. Sverige nettoinbetalar 25,5 miljarder.
    (http://www.eu-upplysningen.se/Sverige-i-EU/Sveriges-EU-avgift/)

    Eller varför inte 1%-målet med u-landsbiståndet.t.ex. drog svenska staten iväg ca 35 miljarder i u-landsbistånd 2009.

    Till en stats kärnuppgifter räknas rättsväsende, sjukvård, försvar, fungerade ekonomiskt system etc men varken u-landsbistånd eller sponsring av EU-projekt i Spanien, Irland, Grekland via svenska skattebetalare är statlig kärnverksamhet.

    Det kan nämnas att spanska fiskare får mest eu-subvention i av fiskare Europa, vilket gör att de kan konkurrera än mer med t.ex. svenska fiskare, D.v.s. svenska skattepengar går till verksamhet som missgynnar svenska skattebetalare.

    Det finns pengar till ett svenskt återtagande av försvarskapacitet, men den politiska viljan finns tyvärr inte bland den stora majoriteten i riksdag och regering.
    Det är tydligen viktigare att finnas vid köttgrytorna i Bryssel samt att framstå som godhetsapostlar vid internationella biståndskonferenser än att värna Sverige och dess befolkningen d.v.s. dem som betalar hela kalaset.

    När ryssen stampar med filttossorna i farstun då är de feta åren förbi för både u-landspolitik och EU-projekt…det är bara att prioritera.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: