Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

A-50U “Mainstay” i luften över Vitryssland

Igår den 15 mars publicerade tvzvezda.ru en artikel om att en styck AWACS typ A-50U/M “Mainstay” har relokerats till Vitryssland. Syftet är att delta i etapp2 av utvärderingen av gemensamt regionalt luftförsvar(PVO), under den pågående vitryska beredskapskontrollen. Tvzvezda.ru skriver:

“Den femtonde mars kommer styrkor och medel inom flygvapnet(VVS) och luftförsvaret(PVO), som deltar i utvärderingen, att under en period ha inträtt i stridsberedskap avseende luftförsvarsuppgifter.Luftförsvarsstyrkor kommer att verifiera kontrollflygningar som utförs av flyg och helikoptrar tillhörande vitryska VVS och PVO.
Förstärkning av den i utvärderingen ingående komponenten gemensamt regionalt PVO har genomförts i form av relokering till flygbasen Baranovitj av ryskt fjärr-radarspaningsplan typ A-50”.

Enligt tvzvezdas källor anmärks särskilt på den utökade kapaciteten till radarspaning, ledning av ryska och vitryska jaktplan samt även ledning av PVO-resurser.

Det kan noteras att A-50 “Mainstay” rent flygplansmässigt baserats på Il-76 MD. Enligt ryska wikipedia har ryska flygvapnet 3 st A-50U samt 23 A-50M. Flygplanstypen antogs av ryska flygvapnet 1989. Just nu pågår ett moderniseringsprogram, därav den nya beteckeningen A-50U (Ulutjeni-förbättrad). A-50U flög första gången 2011 och här utökad räckvidd samt förbättrad digitalteknisk utrustning ombord, A-50M är modifierad bl.a. för lufttankning.

Tidigare i veckan har tvzvezda rapporterat om att 6 stycken ryska Su-27 samt tre militära transportplan landat på den vitryska basen Babrujsk, för att delta i etapp två av den vitryska beredskapskontrollen. Det kan noteras att i texten nämns att de ryska ekipagen kommer att ingå i stridsberedskap tillsamman med sina vitryska partners.

Nedan ett inslag om A-50U från nyhetsprogrammet “Vremja” på den statliga första kanalen från 2012 med titeln “Djup modernisering av flygande radar”:

Ytterligare ett inslag på dutube om A-50U, också från 2012:

Inslag om Su-27 på Babrujsk hos tvzvezda.ru:

Телеканал “Звезда”

Шесть российских истребителей и три военно-транспортных самолета приземлились на белорусском аэродроме «Бобруйск». ВИДЕО

14 марта 2014, 11:30

Шесть российских истребителей Су-27 и трех военно-транспортных самолетов с авиационно-техническим персоналом Западного военного округа передислоцировали в соответствии с соглашением между Россией и Белоруссией о совместной охране воздушной границы Союзного государства.

Подробнее »

Filed under: Estland/Viro, PVO, Radar, rysk politik, Ryssland, Suomi/Finland, Sverige, VVS

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: