Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

“Neba-U”, “Sopka-2” och “Fundament-M” snart operativa i Västra militärområdet

Tvzvezda.ru publicerade den femte juni en artikel med rubriken “Militären testar ny radarstation “Neba-U”. I artikeln omtalas utbildning av specialister för att hantera den nya radarstationen “Neba-U” (neba-himmel). I artikeln “Luftrummet över nordvästra Ryssland stängs med “Neba-U”, “Sopka-2” och “Fundament-M”” på sajten regnum.ru meddelades i vintras att Västra militärområdet under 2014 kommer att få 10 stycken radarkomplex av olika typer däribland “Neba-U”. Enligt regnum.ru kommer tre län i Västra militärområdet att erhålla “Neba-U”: Leningrads län, Murmansk län och Arkangelsk län. Vidare står att 50 stycken radarstationer kommer att levereras till Västra militärområdet fram till 2020.

Enligt artikel hos “Rossijskaja Gazeta” (“Luftförsvaret av Västra militärområdet förstärks med unika “Neba-U””) kommer också 15 stycken målföljnings- och lednings-vagnar typ “Fundament-M” att levereras till Västra militärområdet under 2014.

Alltså, radarkomplex “Neba-U” har en räckvidd på 100 mil, radarkomplex “Sopka-2” (sopka-kulle, mindre berg) har en räckvidd på 40 mil (i höjdled 3 mil). Och för att leda alltsammans kopplar man på ett målföljnings- och lednings-system i form av “Fundament-M”.

Härligt, snart får norra Sverige hjälp med luftförsvaret, till och med “Sopka-2” når ju in över Tornedalen ifall systemet placeras nära den ryska militära basen i Alakurtti.

En hel del matnyttigt finns på sajten ausairpower.net.
En hel del bilder finns på den ryska sajten militaryrussia.ru.

Nedan ett inslag från tvzvezda.ru om utvecklingen av “Neba-U” från 2011.

Filed under: Estland/Viro, Radar, rysk teknologi, Ryssland, Suomi/Finland, Sverige

5 Responses

 1. Roger Klang says:

  Neba-U ser gigantisk ut. Hur underhåller man den? Radarutrustning är ju tämligen känslig. Dessutom så kan inte Sopka-2 och inte Neba U se mål på under 9 000 m höjd på ett avstånd av 410 km, eftersom jorden är krökt. Även om det ser ut som om Neba U kan vara kanske 30 m hög.

  En enkel formel för att räkna ut den teoretiska radarhorisonten är 2,2 x roten ur antennhöjden (i meter). Svaret får man i nm. Genom ekvationen 2,2 x (roten ur antennhöjden h + roten ur fyrens höjd H) kan man beräkna på vilket avstånd (R) man under normala förhållanden kan räkna med att få ett radareko från fyren. Notera dock att lokalt och beroende på årstiden, kan räckvidderna avvika betydligt från standardvärdena.
  För den optiska horisonten använder man istället konstanten 2,1. En person som står nere vid vattenbrynet vid en strand och som är 1,80 lång har en ögonhöjd på c:a 1,65. Denne person ser då horisonten på ett avstånd av c:a 2,8 nm. Källa; BN Marin Elektronik

  Så hold your horses.

  Roger Klang

  • brezjnev says:

   Antennförstärkningen står i relation till antennstorleken samt våglängd.

   Antennförstärkning=4 x pi x (antennarea/våglängd)

   Tja, radarhorisonten är som det är, man får köra upp grejerna på ett lågfjäll eller liknande 🙂

   • Roger Klang says:

    Jo, men kan man ens fälla ned det där monstrets radarmast? Den går väl annars inte ens att köra i en lätt uppförsbacke, för att inte tala om på en skogsväg. Tänk om det blåser upp? Det är lätt för en svensk att skratta åt åbäket. En bra radar ska kunna täcka 400 km, inte 1 000 km för då blir man bara en stjärnskådare.

    Men det är mycket möjligt att Neba U finns där för att S-400 är optimerad för att slå ut inkommande ballistiska missiler. I stratosfären skulle jag tro, eller upp till och med 50 000 m som ju som bekant är Iskander-M:s höjdtak. Men Minutemans höjdtak är 73 000 m. Då blir plötsligt stjärnskådandet relevant.

    Roger

  • brezjnev says:

   Glöm inte att ju längre våglängd desto bättre räckvidd oaktat jordens krökning p.g.a diffraktion. Dessutom kan man öka på räckvidden om sändarplatsen har bra konduktivitet t.ex. en myr eller mindre/större vattenytor.

 2. Candide says:

  För lågfrekventa OTH-radar är horisonten inte en direkt begränsning. Kikade snabbt på bilderna på http://militaryrussia.ru/blog/topic-690.html och lägger märke till att systemet verkar bestå av en cm-radar, dm-radar och meter-radar!?

  Jag antar att det sker någon slags samkörning av data från samtliga 3 och visst är det inte någon radar i vanlig bemärkelse utan en Early Warning (dessutom en i högsta grad mobil sådan av bilderna att döma!) som kanske i första hand skall kunna se och förvarna “riktiga” radarsystem samt annat som anses vara av strategisk betydelse.Trotts förseningar så kommer tids nog var och vartannat land förfoga över F-35or och liknande, en drös av beväpnade drönare, standoff precisionsvapen osv gör tidig upptäckt nödvändig för minimering av motståndarens penetrationsförmåga, eller som det populärt idag kallas för höjning av tröskeln.

  Nebo-U ses nog som en långsiktig investering. Kan säkert bli en exportsucce med i första hand med Indien som kund men fler intressenter skulle kunna tänkas stå på tårna för att komma över något liknande.

  Undrar hur mycket multistatiskt tänk är inbyggd i systemet? Som del i ett större luftförsvarssystem måtte detta vara en hård nöt att knäcka för presumtiva motståndare vilket ytterligare ökar vikten av signal-och annan typ av spaning.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: