Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

Ryska kemtrupper dolde militär flygbas med termodimma

Tvzvezda.ru publicerade den första juli en kort artikel om hur CBRN-enheter ur södra militärområdet maskerade en militär flygbas medelst termodimma med systemet TDA-2K. I artikeln citeras Södra militärområdets presstjänst:

“Under övningens gång i Volgograds län har specialister från CBRN-brigaden tillhörande Södra militärområdet på tre timmar gjort en militär flygbas “osynlig” för flygspaning och spaning med radar, och därigenom räddat basen från ett massivt robotanfall från motståndaren.”

Området som doldes med termodimman uppgavs till omkring 20 hektar och med en höjd på upp till 300 meter. Termodimsystemet TDA-2K uppges kunna upprätthålla en ogenomtränglig termodimma med en längd på drygt en kilometer i drygt tio timmar (med 2 grupper á tre maskiner vardera). Systemet fungerar både stationärt och under körning med fordonen.

På “dutube” finns ett kort inslag från en övning med TDA-2K (med bas Kamaz) samt även TDA-M (med bas GAZ66) publicerat i april 2014. Den ryske bloggaren Dennis Mokrusjins blogg har bilder från en övning på Kola-halvön med kemförband från 200:e motorskyttebrigaden i Petjenga i april 2011, ett par foton på TDA.

Det kan noteras att tvzvezda.ru den 30 juni rapporterade i artikeln “Avdelt CBRN-regemente uppsatt på Krim” att enheten har 200 fordon däribland TDA-2K samt även storebrorsan superdimkanonen TMS-65.

“Rökridå”, sa Bull.
“Ridårök”, sa Bill.
“Klart som f-n, dölj “skiten” med rök och snömos”, sa elake Måns.

—–uppdatering—

Hittade följande på oplatsen om just TDA.

———————–

Superdimamskinen TMS-65

Filed under: Estland/Viro, rysk teknologi, ryska armén, Ryssland, Suomi/Finland, Sverige

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: